József napja van. | 2024.03.19

Az ohiói kormányzó új törvényt javasol a fegyvertartás ellenőrzésére

2019-08-07 10:28:00

Mike DeWine ohiói kormányzó kedden új törvényt javasolt a fegyvertartás ellenőrzésére a hétvégén a texasi El Pasóban és az ohiói Daytonban elkövetett tömegmészárlások után. 

    A kormányzó szerint ki kellene egészíteni a már érvényben lévő törvényt egy passzussal, mely szerint a hatóságok véglegesen elkobozhatnák a lőfegyvereket azoktól a személyektől, akikről bíróság állapítja meg, hogy mentális állapotuk miatt veszélyesek lehetnek. 
    Keddi sajtóértekezletén Mike DeWine közölte azt is: felkéri Ohio állam törvényhozóit egy olyan törvény megalkotására, amely az állam területén szigorított ellenőrzést rendel el minden tűzfegyver vásárlása előtt. Ez alól csak néhány, nagyon kivételes esetben, például családtagok egymás közti ajándékozása esetében adnának felmentést - fűzte hozzá. 
    A januárban hivatalba lépett republikánus politikus - akinek választási kampányát egyébként a befolyásos fegyverlobbi, az Országos Fegyverszövetség (NRA) támogatta - kifejtette, hogy a helyi törvényhozóktól egy sor olyan intézkedést vár el, amely a mentális betegségek kezelésével foglalkozik és a fegyveres erőszak visszaszorítását célozza. "Összefoghatnánk annak érdekében, hogy életeket mentsünk meg" - fogalmazott. 
    Az első kommentárok és elemzések szerint nehéz dolga lesz javaslata megvalósításával. Az ohiói törvényhozásban ugyanis többségben vannak a fegyverkorlátozástól ódzkodó republikánus politikusok, és hasonló korlátozó törvényt DeWine elődjének, a szintén republikánus John Kasichnek sem sikerült elérnie. 
    A daytoni belváros egyik szórakozó helyén vasárnapra virradóra lövöldöző - és a rendőrök által agyonlőtt - 24 éves Connor Bettsről közben egyre több információ lát napvilágot. 
    Kedden több amerikai lapban is megjelent, hogy korábbi középiskolai osztálytársai úgy emlékeznek rá, mint aki örömét lelte társai megfélemlítésében. Állításaik szerint az iskolában sokan kifejezetten kerülték őt. Két egykori diák, neve elhallgatását kérve elmondta: 2012-ben Betts az iskolai mosdóban listát függesztett ki arról, hogy melyik diáklányt akarja megerőszakolni és kit gyilkolna meg. Ezt követően egy esztendőre fel is függesztették az iskolából, a rendőrség pedig nyomozást indított, de a vizsgálat elhalt. 
     Amerikai sajtójelentések szerint hétfőn este a biztonsági rendszerét garantáló Cloudflare szolgáltató felfüggesztette a 8chan nevű internetes portál támogatását. A 2013-ban létrehozott hírhedt online újságot "a gyűlöletkeltés pöcegödrének" nevezték az Egyesült Államokban, mert a szólásszabadság örve alatt szélsőségesen gyűlöletkeltő tartalmakat és fotókat, videókat tett közzé. A portált az erőszakot is elkövető szélsőségesek "gyülekezőhelyeként" tartották számon, és az El Pasóban elkövetett tömegmészárlás után a rendőrség is vizsgálni kezdte az ott megjelent bejegyzéseket.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány