József napja van. | 2024.03.19

Öt Csillag Mozgalom: a szigorítás véget vet a civil szervezetek "színházának"

2019-08-07 08:16:00

Az olasz parlament által elfogadott új migrációs törvénycsomag véget vet az olasz tengereken a migránsokat statisztaként felhasználó civil szervezetek "show-műsorának" - jelentette ki Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) olasz kormánypárt vezetője, miniszterelnök-helyettes kedden.

    Luigi Di Maio elmondta, hogy az M5S azért támogatta a Matteo Salvini belügyminiszter (a kormánykoalíció kisebbik pártja, a Liga vezetője, miniszterelnök-helyettes) nevével fémjelzett migrációs törvénycsomagot, mivel a pártot "meggyőzték" a benne szereplő intézkedések.
    "Ha egy hajó megsérti a parti őrség vagy a haditengerészet utasításait, azt a hajót le kell foglalni, és ha kell, (a hajót) át kell adni a mi hatóságainknak. Így végre véget vetünk a felségvizeinken zajló show-műsornak, amelyben a migránsok a statiszták szerepét játsszák, ahelyett, hogy az életüket védenék" - fogalmazott Luigi di Maio.
    Hozzátette: az olasz migrációs törvénycsomag éppen az emberi életeknek nyújt védelmet.
    Az M5S politikusai korábban többször bírálták Matteo Salvini migrációs rendelkezéseit, de a törvénycsomag hétfői felsőházi szavazásán a párt frakciója támogatta. Az M5S-nek csak öt szenátora nem vett részt a szavazáson.
    A Proactiva Open Arms spanyol civil szervezet, amelynek napok óta a dél-olaszországi Lampedusa térségében várakozik kikötésre fedélzetén 121 menekülttel a hajója, a Twitteren azt írta: nehéz elmagyarázni az általuk megmentett embereknek, hogy életüknek ára van, egymillió eurót érnek. A szervezet arra utalt, hogy az olasz törvénycsomag értelmében az olaszországi partokon migránsokkal kikötő civil hajó egymillió eurós bírságot kockáztat.
    Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) közlése szerint az olasz törvény az éhezés és háború miatt menekülő embereket sújtja. A szervezet szóvivője hangsúlyozta, hogy az emberéleteket mentő humanitárius szervezetek tagjait nem lehet bűnözőkként kezelni.