Emma napja van. | 2024.04.19

Kockázatos pénzügyi termékek lakossági forgalmazását korlátozta az MNB

2019-08-02 17:11:00

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korlátozta a különbözetre vonatkozó pénzügyi megállapodások (CFD) lakossági ügyfeleknek történő értékesítését négy hazai befektetési vállalkozásnál és egy hitelintézetnél - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.

    Az érintett cégek a Concorde Értékpapír Zrt., az Erste Befektetési Zrt., az eBrókerház Befektetési Zrt., az Equilor Befektetési Zrt. és az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
    A tájékoztatás szerint az MNB a többi uniós tagállami felügyelet gyakorlatának, illetve az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) elvárásának figyelembevételével vezette be a korlátozásokat. Az MNB mostani határozatai azért szükségesek, mert az egységes uniós termékintervenciós korlátozás megszűnésével annak helyébe Európa-szerte nemzeti felügyeleti intézkedések léptek, lépnek. A közleményben emlékeztetnek, hogy az ESMA a tavaly nyáron hozott termékintervenciós döntéseivel betiltotta a bináris opciók lakossági ügyfélkörben való hirdetését, forgalmazását és értékesítését és korlátozta a CFD-k forgalmazását. A CFD-ket érintő korlátozás 2019. július 31-ig, a bináris opciókra vonatkozó tiltás 2019. június 30-ig volt érvényben. 
    Megjegyezték, hogy a bináris opciókra vonatkozóan az MNB egyelőre nem lát  indokoltnak termékintervenciót, tekintettel arra, hogy ezek piaca Magyarországon korlátozott.  
    A CFD-kre vonatkozó korlátozásokat ismertetve részletezik, hogy az érintett szolgáltatók kötelesek a lakossági ügyfeleiktől - a mögöttes eszköz típusához igazodó, különböző mértékű - kezdeti fedezetet (margin) megkövetelni. A CFD-k legfeljebb 30-szoros tőkeáttétellel lesznek továbbra is elérhetőek ezen ügyfélkörnek.
    A lakossági ügyfelek védelme érdekében a piaci szereplők automatikus biztosítékzárási védelemre kötelezettek. Eszerint, ha a CFD kereskedési számla összege és az ahhoz kötődő összes nyitott CFD-pozíció nem realizált nettó nyeresége az azokhoz tartozó teljes kezdeti fedezet fele alá csökken, akkor egy vagy több CFD-pozíciót zárni kell, mégpedig az ügyfélnek legkedvezőbb módon.
    A negatív számlaegyenleg elleni védelem érdekében előírás az is, hogy az ügyfél CFD-ügyletekkel összefüggő összes kötelezettsége nem haladhatja meg az ügyfél tőkéjének a CFD kereskedési számlán adott pillanatban meglévő összegét, ezzel egy felső limitet biztosítva a potenciális veszteségnek.
    A piaci szereplők nem tehetnek közzé a CFD-k kereskedéséhez kötődő marketing célú információkat, kivéve, ha az tartalmazza az MNB által előírt standardizált kockázati figyelmeztetést, ami bemutatja a veszteséges ügyfélszámlák arányát is. A szolgáltatók továbbá nem ösztönözhetik a kereskedést lakossági ügyfeleik részére nyújtott bónuszokkal, illetve más pénzügyi vagy nem pénzügyi juttatással sem - olvasható a jegybank közleményében.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó