Gedeon napja van. | 2024.03.28

Megalakult a közmédia választási irodája

2019-08-02 16:44:00

A közmédia a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására való tekintettel augusztus 1-jén létrehozta a Közmédia Választási Irodát (KVI), amelynek elnöke Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója - tájékoztatta az MTVA sajtóosztálya pénteken az MTI-t.

    Az iroda feladata elsősorban annak felügyelete, hogy a közmédia médiatartalom-szolgáltatásai a kampány és a választások ideje alatt is megfeleljenek a Közszolgálati Kódex előírásainak és a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek - tartalmazza a közlemény.
    Az ismertetés szerint a KVI felügyeli a politikai reklámok jogszerű és a választási esélyegyenlőséget biztosító közzétételének megvalósulását a Duna Médiaszolgáltató lineáris médiaszolgáltatásaiban.
    Felügyeli továbbá a választással összefüggő egyéb médiatartalmak (hírműsorszámok, politikai tájékoztató műsorszámok) vonatkozásában a listát és a nyolc legtöbb képviselő- és polgármesterjelöltet állító jelölő szervezetek kiegyensúlyozott szereplési arány szerinti megjelenítését, a közszolgálati médiaszolgáltatások műsoridejének ennek megfelelően történő elosztását - olvasható a közleményben.
    Emlékeztetnek arra: Áder János köztársasági elnök alkotmányos kötelességének eleget téve, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának időpontját október 13-ra írta ki.