Gedeon napja van. | 2024.03.28

A vártnál kedvezőbben alakult a kiskereskedelmi forgalom júniusban az euróövezetben

2019-08-02 14:33:00

A vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben júniusban, jelezve, hogy a lakosság fogyasztása továbbra is támogatja a gazdasági növekedést az export lanyhuló teljesítményének közepette.

    Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) pénteken közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában májushoz képest 1,1 százalékkal - 2017 novembere óta a legerősebb ütemben -, éves szinten pedig 2,6 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom júniusban. 
    Elemzők havi szinten 0,2 százalékos emelkedést vártak a májusi 0,6 százalékos csökkenés után. Éves összevetésben 1,3 százalékos emelkedésre számítottak az elemzők a májusi 1,0 százalékos növekedés után. 
    Az Európai Unióban havi szinten 1,2 százalékkal, éves összevetésben pedig 2,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom júniusban az előző hónapban mért 0,7 százalékos visszaesés, illetve 1,1 százalékos növekedés után. 
    Az euróövezeti adatok azt mutatják, hogy a lakossági fogyasztás erőteljes maradt az ipar nehézségeinek dacára. Költekezésre bátorítottak az emelkedő bérek és a feszes munkaerőpiac, a munkanélküliségi ráta 2008 júniusa óta a legalacsonyabb szintre, 7,5 százalékra süllyedt. Ugyanakkor a feldolgozóipar kilátásai makacsul gyengék a globális kereskedelmi viták és a lassuló gazdasági növekedés hatására. 
    Az amúgy gyenge negyedévet záró erős júniusi kiskereskedelmi adatok némi megnyugvást jelenthet az Európai Központi Banknak, amely attól tart, hogy a feldolgozóipar gyengesége átgyűrűzik a gazdaság más részeibe a következő hónapokban. Az euróövezeti jegybank a múlt héten közölte, hogy "számottevő mértékű" monetáris lazításra készül az euróövezeti gazdasági növekedés támogatásához szükséges pénzügyi feltételek biztosítása, az inflációs nyomás gerjesztése érdekében. 
    Az Eurostat által ugyancsak pénteken közölt, az ipari termelői árak júniusi alakulását tükröző gyászos adatsor jó emlékeztető arra, hogy miért is készül kamatcsökkentésre és más gazdaságélénkítő lépésekre az EKB, amely évek óta nem tudja elérni, hogy az infláció stabilan a célszáma körül alakuljon. 
    Az ipari termelői árak növekedésének éves üteme több mint másfél éves mélypontra, 0,7 százalékra lassult júniusban az euróövezetben, havi összevetésben pedig 0,6 százalékkal csökkentek.
    A termelői árak a fogyasztói infláció alakulásának egyik korai indikátora. Az Európai Központi Bank arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.