Emma napja van. | 2024.04.19

Meredek eséssel nyithatnak a főbb európai részvénypiacok

2019-08-02 11:01:00

Meredek eséssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok pénteken, a New York-i, valamint az ázsiai és a csendes-óceáni tőzsdék nyomdokain haladva, miután Donald Trump amerikai elnök nagy meglepetést okozva gyakorlatilag felmondta a Hszi Csin-ping kínai elnökkel kötött kereskedelmi tűzszünetet. 

    Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 80 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 213 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 94 ponttal eshet a nyitásban.
    A befektetők rávetették magukat a válságok idején biztos menedékeknek számító eszközökre, miután az amerikai elnök a Twitteren közölte, hogy elégedetlen az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások alakulásával, ezért elrendeli, hogy szeptember 1-jétől vessenek ki 10 százalékos pótvámot évi 300 milliárd dollár értékű kínai termékre, és akár 25 százalékra is felemelhetik a pótvám értékét. Ez az Egyesült Államokba irányuló kínai áruk azon, fennmaradó része, amelyeket eddig nem sújtottak pótlólagos vámmal. 
    A piacokat hidegzuhanyként érte a bejelentés, mivel az amerikai és a kínai elnök június végén abban állapodott meg, hogy felújítják a kétoldalú tárgyalásokat az átfogó kereskedelmi egyezményről, és a tárgyalások időtartama alatt tartózkodnak az egyoldalú intézkedésektől. Sanghajban éppen kedden-szerdán egyeztettek a két ország főtárgyalói, és a következő, Washingtonban esedékes fordulót szeptember elejére tűzték ki. Trump elnök azonban, miután csütörtökön meghallgatta Robert Lighthizer kereskedelmi főtárgyaló és Steven Mnuchin pénzügyminiszter tájékoztatását a sanghaji tanácskozásról, egy sor Twitter-üzenetben jelezte mély elégedetlenségét. 
    Ennek nyomán Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin jelentősen csökkentek az árfolyamok pénteken. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 1,63 százalékkal 505,29 pontra, több mint hat heti mélypontra esett.
    Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 2,25 százalékos, az ausztráliai S&P/ASX 200 pedig 0,30 százalékos mínuszban zárt, míg a dél-koreai Kospi 0,93 százalékos veszteségben állt a záráshoz közeledve.
    A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 1,47 százalékos, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 1,85 százalékos mínuszban állt zárás előtt fél órával. Ugyanekkor Hongkongban 2,29 százalékos veszteségben állt az irányadó index.
    A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik az előző napi meredek szakadás után. 
    Az októberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,35 százalékos pluszban, 61,92 dolláron, a szeptemberi szállítású WTI pedig 1,98 százalékos nyereségben, 55,02 dolláron forgott az ázsiai kereskedésben. A Brent 6,73 százalékos, a WTI pedig 7,05 százalékos mínuszban zárta csütörtökön a kereskedést.
    Csütörtökön London kivételével emelkedéssel zártak a főbb európai tőzsdék. A londoni FTSE-100 mutató 0,03 százalékos mínuszban, míg a DAX-30 index 0,53 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,70 százalékos pluszban zárt. Milánóban 0,79 százalékkal, Madridban pedig 0,75 százalékkal nőtt az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,50 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,46 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,67 százalékkal nőtt.