Auguszta napja van. | 2024.03.29

Európai uniós oltalmat kapott a rögös túró

2019-08-01 14:14:00

A rögös túró hagyományos különleges termék védettséget kapott az Európai Bizottságtól - közölte a bejegyzésre vonatkozó kérelmet benyújtó Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az MTI-vel.

    A közleményben kiemelték, az eredetvédettséget csak olyan termék kaphatja meg, amely összetételében vagy előállítási módjában hagyományos. 
    A rögös túró termék kellemesen savanyú, aromás illatú, üdén friss és zamatos ízű, laza rögökbe összeálló, kelvirágra emlékeztető halmazokból álló friss sajt - írja közleményében szakmai szervezet.
    Kiemelték, a rögös túró a magyar konyha egyik kedvenc alapanyaga, számos hagyományos étel csak a magyar gasztronómia hagyományos alapanyagának számító termékből készíthető el. Sokféle ételben használják, például túrós palacsinta, túróslepény, túrótorta, túrósrétes, túróslepény, túrógombóc, körözött, túrós csusza, túróspogácsa készítésénél.
    A Tej Terméktanács közölte azt is, hogy jelenleg előkészítik az Óvári Sajt uniós védelmére vonatkozó bejegyzési kérelmet és termékleírást.