Csongor napja van. | 2024.04.16

Los Angeles Times: példátlan az új kaliforniai választási törvény 

2019-07-31 20:40:49

Példátlan az új kaliforniai választási törvény - állapította meg a Los Angeles Times című lap szerdai szerkesztőségi állásfoglalása, amely élesen bírálta a Gavin Newsom kaliforniai kormányzó által kedden aláírt új szabályozást. 

    A demokrata párti Gavin Newsom kormányzó - Donald Trump republikánus párti elnök éles bírálója - kedden aláírt egy olyan törvényt, amelynek értelmében a 2020-as előválasztásokon a választási jegyzéken csakis olyan politikusok neve szerepelhet, aki még az előválasztások előtt nyilvánosságra hozta az adóbevallását.
    A törvény megköveteli bármely elnökjelölttől és kormányzójelölttől, hogy legalább 98 nappal az előválasztás előtt benyújtsa a kaliforniai illetékes hatósághoz öt évre visszamenőlegesen az adóbevallását. 
    Az elemzők szerint a törvény egyértelműen az adóbevallását nyilvánosságra hozni nem akaró Donald Trump megdorgálására született. A kaliforniai demokraták már 2017-ben is próbálkoztak hasonló törvénnyel, de az akkori kormányzó, Jerry Brown - szintén demokrata párti politikus - elutasította az aláírását.
    "Különleges időket élünk, és az államoknak jogi és erkölcsi kötelességük hatalmuktól telhetően mindent megtenni annak biztosítása érdekében, hogy a legmagasabb tisztségekre pályázók megfeleljenek a minimális követelményeknek" - fogalmazott a törvény aláírásakor Newsom. 
    Elemzők szerint nem valószínű, hogy a törvény megnehezítené Donald Trump elnökjelöltté választását, hiszen nincs érdemleges kihívója a republikánus táborban, így pártja a kaliforniai delegátusok nélkül is megválaszthatja elnökjelöltnek. 
    A Los Angeles Times szerdai szerkesztőségi állásfoglalása szerint a döntés "sérti majd a kaliforniai republikánusok millióit, akik nem tudják leadni szavazatukat a 2020-as előválasztáson. (...) Ha a szavazók úgy gondolják, hogy a jelöltnek nyilvánosságra kellene hoznia az adóbevallását, akkor majd az urnáknál a választás napján megbüntetik őt " - fogalmazott a lap. 
    Nemcsak az egyébként liberális irányultságú lap bírálta az új törvényt. Ronna McDaniel, a Republikánus Országos Bizottság (RNC, a párt vezető szerve) elnöke "trükkösnek", Donald Trump újraválasztási kampánya pedig alkotmányellenesnek minősítette a törvényt.