Gedeon napja van. | 2024.03.28

Donald Trump új vezetőt jelöl az amerikai hírszerzés csúcsszervezetének élére 

2019-07-29 08:24:33

John Ratcliffe texasi republikánus képviselő személyében új vezetőt jelöl az amerikai hírszerzés csúcsszervezete, az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) élére Donald Trump amerikai elnök, aki ezt vasárnap délután Twitteren jelentette be. 

    A valamennyi amerikai hírszerző szervezetet összefogó DNI eddigi vezetője, Dan Coats augusztus 15-én távozik hivatalából - közölte az elnök. 
    Amerikai sajtóhírek szerint régóta várható volt Coats távozása, a The New York Times című napilap úgy tudja, a kormányzat jó ideje várta a lemondását, mivel Trump és Coats között régóta feszült volt a viszony. A The New York Times információi szerint Trump már 2018-ban, nem sokkal a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Finnországban tartott találkozóját követően felvetette Coats elmozdítását. Coats ugyanis nem tartotta bölcs döntésnek a találkozót, és kifejezetten ellenezte, hogy egy esetleges amerikai-orosz elnöki egyeztetésre a Fehér Házban kerüljön sor.         Az Axios hírportál értesülései szerint az elnököt felbőszítette az is, hogy még januárban egy kongresszusi meghallgatáson Dan Coats ellentmondott neki Észak-Korea megítélésében, azt hangoztatva, hogy Phenjan nem fog lemondani atomfegyver-programjáról. 
    Az elnök által jelölt 53 éves John Ratcliffe a képviselőház igazságügyi bizottságának tagja. A héten különösen élesen kérdezte Robert Mueller különleges ügyészt, a 2016-os elnökválasztásba történt orosz beavatkozást és Donald Trump, illetve kampánycsapatának munkatársai, valamint oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgáló volt bizottság vezetőjét.     Vasárnapi Twitter-bejegyzésében az amerikai elnök közölte: Dan Coats ügyvezető utódjáról - aki Ratcliffe kinevezéséig irányítja a DNI-t - később dönt.