József napja van. | 2024.03.19

Katonai szolgálatmegtagadókat fognak keresni a szombati moszkvai tüntetésen

2019-07-27 09:37:00

Katonai szolgálatmegtagadókat fognak keresni a hatóságok a független képviselőjelölt-aspiránsok bejegyzésének elutasítása miatt szombatra meghirdetett moszkvai tüntetésen - figyelmeztetett az orosz főváros önkormányzatának a regionális biztonságért és korrupcióellenes fellépésért felelős osztálya pénteken.

    A fővárosi hatóságok által nem engedélyezett tüntetést Alekszej Navalnij ellenzéki politikus hirdette meg, ami miatt szerdán 30 napi elzárásra ítélték. A tervezett akció támogatása miatt a moszkvai ügyészség 15 elutasított jelöltaspiráns ellen adminisztratív eljárást indított, hogy csökkentse a részvételi szándékot.
    Az orosz főváros választási hivatalai az elmúlt hetekben 57 ellenzéki és független képviselőjelölt regisztrálását utasították el a szeptemberi képviselőtanácsi választásokra.     Ezt azzal indokolták, hogy többük esetében az összegyűjtött támogató aláírások több mint 10 százaléka - a vonatkozó jogszabályban ennyi a tűréshatár - nem volt hiteles. Az érintettek közül többen  a Kremlből irányított politikai nyomásgyakorlásnak minősítették ezt.
    Ljubov Szobol, a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány jogásza ennek megnyilvánulását látta egyebek között abban, hogy a jelöltségét támogató aláírások hitelességét bizonyító szakértői véleményt a moszkvai választási bizottság vezetője a csütörtöki találkozójuk alkalmából nem is kívánta mérlegelni. Szobolt, aki tiktakozásként éhség- és ülősztrájkot hirdetett meg, az éjszaka folyamán a biztonsági őrök az általa elfoglalt kanapéval együtt kitették az utcára, gúnyosan a poloskák és más élősködők elleni védekezésre hivatkozva.
    Noha az elutasított jelöltaspiránsok még bíróságon, vagy a Központi Választási Bizottságnál is megpróbálhatnak jogorvoslatot nyerni, támogatóik és követőik a jelek szerint nem mondanak le arról, hogy a moszkvai polgármesteri hivatalnál szombaton megtartsák a nem engedélyezett tüntetésüket.     Sajtóforrások szerint a hatóságok feszülten készülnek erre, egyebek között azért, mert a Kremlt meglepte, hogy a regisztrálások elutasításának ügye múlt szombaton a szervezők szerint 22 ezer, a hatóságok szerint 12 ezer embert vitt ki az utcára.
    Az RBK című gazdasági napilap pénteken online kiadásában közölte, hogy a fővárosi választási bizottságok munkájának akadályozása címén több ellenzéki aktivista ellen folytatott vizsgálatba bekapcsolódott az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) alkotmányvédelmi és terrorellenes részlege is. A hatóság a tiltakozó politikai megmozdulások és a nyugati támogatás közötti, általa gyanított kapcsolatot igyekszik felderíteni.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány