József napja van. | 2024.03.19

Kétszáz program hatvan helyszínen a nyíregyházi Vidor Fesztiválon

2019-07-26 17:30:00

Hatvan helyszínen több mint kétszáz koncerttel, színházi előadással, filmvetítéssel és kísérőprogrammal várják a közönséget augusztus 23. és 31. között a Vidor Fesztiválon Nyíregyházán.

    A tizennyolcadik alkalommal megrendezendő kulturális seregszemlén két új helyszín is bekerült a programba: két színházi előadást a felújított Rózsakert Szabadtéri Színpadon tartanak, a szintén megújult Bencs-villában pedig irodalmi estekre és szórakoztató előadásokra invitálják majd a nagyérdeműt - mondta Kirják Róbert, a szervező Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján a nyírségi nagyvárosban.
    A legnagyobb érdeklődés ebben az évben is a színházi versenyprogram iránt van, a szabolcsi kőszínház nagyszínpadán és a Krúdy Kamarában a legismertebb hazai és határon túli magyar színtársulatok tizennyolc vígjátékát és zenés színpadi játékát mutatják be.
    A jegyek hetven-nyolcvan százalékát már eladták, van olyan előadás, amelyre már nem lehet kapni belépőt - jegyezte meg a direktor. Nyíregyházán lépnek színpadra például a József Attila Színház, a Nemzeti Színház, az Újszínház, a Kecskeméti Katona József Színház, a Játékszín, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, vagy a Szabadkai Népszínház társulatainak népszerű színművészei is.
    A zenei koncertek sorában Kirják Róbert a Halott pénz, Geszti Péter, valamint a Bagossy Brothers Company fellépését említette, de mellettük a Lóci Játszik, a Parno Graszt & Bohemian Betyars, a Kelemen Kabátban, a Magashegyi Underground, a Biebers és a Mystery Gang is szórakoztatja majd a nyíregyháziakat. A nemzetközi világzenei vonalat a benini B.I.M., a német Workers Delight, az ukrán Hudaki, a kanadai Shaun Ferguson, a haiti Wesli, a francia La Cumbia Chicharra és a szenegáli-német Ablaye Cissoko & Völker Goetze együttesei képviselik.
    A szervezők a versenyelőadásokról lemaradókat idén is az ingyenes színházi előadásokkal kárpótolják, a Kossuth téri nagyszínpadon egy-egy este a Futballáb musical comedy, illetve Michael Cooney klasszikusa, a Nicsak, ki lakik itt?! című vígjáték lesz látható a Bánfalvy Stúdió színrevitelében. Ezen kívül számos más kulturális program várja az érdeklődőket: megtartják a megszokott esti, ingyenes filmvetítéseket, bővítik a Vidor Falu gasztronómiai kínálatát, a város főterét ellepik az utcazenészek, a zsonglőrök, a pantomimesek, a mutatványosok és a gólyalábasok, a gyerekeket koncertekkel és bábelőadásokkal várják, emellett az irodalomkedvelők is megtalálhatják a nekik tetsző programokat.
    A kilencven százalékban ingyenes Vidor-programok Nyíregyháza mellett Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mintegy húsz településén, így például Baktalórántházán, Tiszateleken és Nyírteleken egyaránt elérhetőek lesznek. Esténként a Vidor Kertben ismert dj-k szórakoztatják majd a közönséget.
    Kirják Róbert az MTI kérdésére elmondta, a fesztivál költségvetése idén elérte a nettó 130 millió forintot, melynek több mint a felét önkormányzati és az állami támogatásból finanszírozzák.
    Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, a Vidor költségvetése nagyobb, mint tavaly volt, ebből az összegből pedig - két új helyszínt bevonva - színvonalas és érdekes kulturális programot sikerült összeállítani. A polgármester a rendezvények közül a Jósa András Múzeumban augusztus 23-án megnyíló Szinyei impressziói című Szinyei Merse Pál-kiállítást emelte ki.
    "Azért vagyunk, hogy finanszírozzuk ezt a parádét" - mondta Bige László, a rendezvényt negyedik éve támogató Bige Holding Csoport elnök-vezérigazgatója. A Nyíregyházán élő üzletember hozzátette, évről-évre színvonalasabb a fesztivál, amely egyben fontos közösségépítő rendezvény.
    A Vidor Fesztivál részletes programja a www.vidor.eu oldalon elérhető az érdeklődők számára.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány