Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fókuszban a gazdaságfejlesztési programok

2019-07-25 19:28:48

Gazdaságfejlesztés Határok nélkül - Termék és tudásexport címen kerekasztal-beszélgetést szervezett a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. a helyi és regionális vállalkozóknak.

    Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a csütörtök délutáni esemény fókuszában a magyar kormány által meghirdetett, a Kárpát-medence magyar lakta területein megvalósuló gazdaságfejlesztési programok aktualitásai, eddig elért eredményei, illetve jövőbeni irányvonalai álltak. 
    A gazdaságfejlesztési programok célja a régió megtartóerejének fokozása, a helyi közösségek gazdasági versenyképességének növelése és életszínvonalának javítása. 
    A fórum keretében bemutatták azon exportpiacokat, amelyek a program eredményeként létrejött magas hozzáadott értékű termékeket felvehetik. Ennek jegyében a beszélgetés része volt a tudás- és oktatástranszfer, amely egyik alappillére lehet az eredményes pályázatbenyújtásnak, és az azt követő fejlesztések, beruházások sikeres megvalósításának. 
    A fórum célja volt, hogy olyan szakmai ismereteket és tudásanyagot biztosítson a helyi és regionális vállalkozói közösségnek, amelyek - a program keretében megvalósítható fejlesztéseket követően - segítik a sikeres külpiacra lépést, akár közös árualap, akár integrált projektekbe való bekapcsolódás révén. 
    A kerekasztal-beszélgetésen részt vettek a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) határ menti gazdaságfejlesztésért, illetve az export növeléséért felelős helyettes államtitkárságainak vezetői, valamint a Kanadai Magyar Vállalkozások Szövetségének és a budapesti Szent István Egyetemnek a képviselője, továbbá azon határon túli magyar alapítványoknak a képviselői is, amelyek a KKM-mel szoros együttműködésben közreműködnek a gazdaságfejlesztési programok szempontrendszerének kialakításában, a helyi vállalkozói szféra igényeihez igazításában, a pályázatok lebonyolításában, illetve ellenőrzésében.