Gedeon napja van. | 2024.03.28

Elődöntős a férfi vízilabda-válogatott

2019-07-23 11:50:00

A magyar férfi vízilabda-válogatott drámai küzdelemben 10-9-re legyőzte Ausztrália csapatát, így bejutott az elődöntőbe a kvangdzsui olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

    Märcz Tamás együttese ezzel egyetlen lépésre van az ötkarikás kvótától, ugyanis a Koreai Köztársaságban a férfiaknál két indulási jogot osztanak ki: mivel az olimpiai bajnok Szerbia - amely világliga-győzelmével már biztosította helyét Tokióban - a negyeddöntőben kikapott a spanyoloktól, ezért a két döntős vehet részt biztosan a jövő évi ötkarikás játékokon.
    Legutóbb 2013-ban Barcelonában fordult elő, hogy a férfi és a női válogatott is négy közé jutott a világbajnokságon, előbbi a katalán fővárosból arany-, utóbbi bronzéremmel tért haza.
    A magyarok a csütörtöki elődöntőben - közép-európai idő szerint 11.30 órától - az olasz-görög párharc győztesével játszanak.

    Eredmény:
    vízilabda, férfiak, negyeddöntő:
Magyarország-Ausztrália 10-9 (3-3, 2-3, 3-1, 2-2)
--------------------------------------------------
gólszerzők: Zalánki, Vámos 3-3, Manhercz, Jansik Sz., Varga Dé., Sedlmayer 1-1, illetve Power, Edwards, Roach, Kayes 2-2, Ford 1

    Magyarország:
    -------------
Nagy V. - Vámos, Bátori, Sedlmayer, Jansik Sz., Manhercz, Hárai, cserék: Angyal, Pohl, Mezei, Zalánki, Varga Dé., Vogel (kapus)

    A magyarok sorrendben Új-Zéland, az Európa-bajnoki ezüstérmes Spanyolország és a Dél-afrikai Köztársaság magabiztos legyőzésével közvetlenül jutottak a negyeddöntőbe, míg az ausztrálok négyesük harmadik helyezettjeként mentek tovább, és a nyolc közé jutásért a torna egyik meglepetését okozva ötméteresekkel búcsúztatták a montenegróiakat.
    A magyar és az ausztrál csapat június 21-én Belgrádban, a világliga szuperdöntőjének negyeddöntőjében találkozott legutóbb egymással: az ausztrálok akkor ötméteresekkel diadalmaskodtak úgy, hogy a nagyszünetben még négygólos hátrányban voltak. Märcz Tamás arra a tornára nem vitte magával legjobbjait, abból a csapatból végül csak Bátori Bence került be a kvangdzsui keretbe.    
    A keddi összecsapáson is úgy tűnt, nem állhat a szakvezetés rendelkezésére Varga Dénes: a csapatkapitánynak még az Új-Zéland elleni nyitómérkőzésén tört el a lövő kezén egy ujj, ugyanakkor - ahogyan a dél-afrikaiak elleni összecsapáson - már a vízben mondta el társainak buzdító beszédét.
    Két kihagyott magyar emberelőnnyel indult a találkozó, a vezetést pedig az ausztrálok szerezték meg. Hárai Balázs ötméterest harcolt ki, amit Vámos Márton kíméletlenül kihasznált. Nem sokkal később a másik balkezes bombázó, Zalánki Gergő talált be elhajlásból. A rivális egy szép figura végén, Nathan Power húzásával egyenlített, egy perc múlva pedig a második találatával - amely fórból esett - visszavette a vezetést. Nem sokkal a negyed vége előtt jött az egyenlítés: Manhercz Krisztián létszámfölényben választott rendkívül pimasz megoldást: szinte "nulla szögből" lőtt a hálóba a passzra számító kapus mellett.
    A második negyed elején Jansik Szilárd pattintott a hálóba kiszorított helyzetből, de szinte azonnal jött a válasz a túloldalon. Vámos kissé elkapkodott emberelőnyös megoldását követően szerencsés góllal kerültek előnybe az ausztrálok: Nagy Viktor szépen belekapott a lövésbe, a labda viszont fölötte a hálóba csorgott. A másik oldalon Zalánkit ziccerben szabálytalanul akadályozták, de a játékvezetők sípja néma maradt, nemúgy az ellentámadásban, amely során fórba kerültek az ausztrálok, szövetségi kapitányuk pedig időt kért: a figura végén Aiden Roach pöccintése is a szerencsésebb kategóriába tartozott, kettővel ellépett a rivális. Märcz Tamás pedig "megkongatta a vészharangokat" és beküldte a vízbe Varga Dénest. A magyarok érezhetően megtorpantak, és még örülhettek annak, hogy nem lett nagyobb a különbség. Kevesebb, mint egy perccel a nagyszünet előtt Vámos Márton lövésével zárkózott fel egy gólra a csapat.
    Mindössze tizenkét másodperc telt el a harmadik negyedből, amikor Zalánki lőtte ki a hosszút, Ausztrália viszont újra előnybe került az évekig Magyarországon légióskodó Joseph Kayes közeli húzásával. Az ellentámadásból aztán jött Varga, és megmutatta, hogy gyakorlatilag törött ujjal is a világ egyik legjobbja: távolról lőtt csodálatos csuklómozdulattal kapufás gólt, majd az ő irányításával levezényelt fórból Sedlmayer Tamás talált be, ezzel a magyarokhoz került a vezetés. A kapuban Nagy is elkapta a fonalat, több jó védést mutatott be az utolsó szünetig.
    A zárófelvonást Zalánki harmadik klasszis gólja vezette fel (9-7), az ausztrálok kettős emberelőnyből válaszoltak. A következő percekben a bírók hagyták azonos létszámban küzdeni a csapatokat, így nagy helyzet nem alakult ki. Bő két és fél perccel a vége előtt érkezett a "várható" ausztrál fór, de Nagy kezeiben halt el a gyenge próbálkozás. Azonban jött az újabb ausztrál előny, Kayes pedig közvetlen közelről nem hibázott. A másik oldalon Hárai is kiharcolta a fórt, de Pohl Zoltán lövését hárította az ausztrál kapus. Még hátra volt 19 másodperc, s Kayes ugyan ziccerbe került, de nem tudott elég erőt vinni a lövésébe. Hét másodperce maradt a magyaroknak, ez éppen elég volt ahhoz, hogy időkérés után Varga Vámost játssza meg, ő pedig távolról a hálóba bombázzon!