József napja van. | 2024.03.19

Időjárás-jelentés

2019-07-20 17:49:25

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Két alacsonynyomású légköri képződmény örvénylik Európa térségében. Az egyik a Brit-szigetek fölött okoz több helyen jelentős mennyiségű csapadékot, a másik légörvény felhőzetéből pedig a Kelet-európai-síkság északi felén esik az eső. Európa többi részének időjárását ugyanakkor egy magasnyomású zóna alakítja, amely a legtöbb helyen napos idővel jár. Csupán Közép-Európa térségében van több felhő, ahol egy korábban feloszlott front hátramaradó nedvessége kedvező feltételeket teremt zivatarok kialakulásához. Az Ibériai-félszigeten forróság uralkodik, 35, 41 fok között alakul a csúcsérték, de Portugália partvidékén ennél lényegesen hűvösebb az idő. Másfelé jellemzően 25, 30 fok között változik a maximum, ez alól csak a tartósan csapadékos területek és a Skandináv-félsziget a kivétel. A Kárpát-medence fölé vasárnap estig eleinte még meleg levegő áramlik, majd vasárnap egy gyenge hidegfront vonul át, elszórtan záporokat, zivatarokat eredményezve.
    
    Várható időjárás az ország területén vasárnap estig
    ---------------------------------------------------
    Szombaton sok, vasárnap pedig több órás napsütésre számíthatunk fátyol-, illetve gomolyfelhőkkel; északon, északkeleten lesz a legtöbb felhő. Szombat délután és éjszaka az ország északkeleti megyéiben várható zápor, zivatar, majd vasárnap a déli megyék kivételével elszórtan lehet záporeső, illetve zivatar, ekkor északkeleten helyenként felhőszakadás is előfordulhat. A déli, délnyugati szél főként a Dunántúlon élénkül meg, majd holnap egyre nagyobb területen északnyugatira fordul. Zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is lehetnek.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 30 és 34 fok között várható.