József napja van. | 2024.03.19

Sea-Watch 3 kapitánya: az összes európai ország fogadja be a civilektől tengeren mentett embereket 

2019-07-18 16:01:40

Az új Európai Bizottság fellépését szorgalmazta a Földközi-tengeren civiszervezetek  által kimentett  migránsok befogadására Carola Rackete a Sea-Watch 3 kapitánya, akit az olasz ügyészség illegális bevándorlás pártolása címén hallgatott meg csütörtökön.

    A szicíliai Agrigento ügyészségén majdnem négy órán át tettek fel kérdéseket Carola Racketének. A földközi-tengeri migrációs útvonalat jól ismerő szicíliai ügyészek a Sea-Watch  német nem kormányzati szervezet (NGO) hajója által június 12-én végrehajtott mentési művelet részleteire kérdeztek rá: a Sea-Watch 3 a líbiai kutatási és mentési tengeri övezetben 53 embert vett a fedélzetére.  
    A meghallgatás végén a Sea-Watch 3 kapitánya az ügyészség épülete előtt német és angol nyelven rövid bejelentést tett az újságírók előtt, akiknek nem válaszolt a kérdéseire. Elmondta, hogy az ügyészség előtt tisztázta a Sea-Watch 3 mentési műveletét. Kijelentette, hogy Líbiában több ezer menekült van, akiket evakuálni kell a háborús országból. 
     "Remélem, hogy az új Európai Bizottság minden lehetséges lépést  megtesz hasonló helyzetek elkerülésére, annak érdekében, hogy az összes (európai) ország befogadja a civil hajóktól megmentett embereket" - mondta Carola Rackete. A 31 éves német civil aktivista hozzátette, nem gondol semmit Matteo Salvini olasz belügyminiszterről. 
    Carola Rackete ügyvédje hangsúlyozta, hogy a fiatal nő szabad és akármikor visszatérhet Németországba. Megjegyezte, hogy Rackete már nem a kapitánya a Sea-Watch 3 hajónak, amelynek a legénységét is lecserélték. A hajót egyébként az olasz hatóságok lefoglalták. Az ügyvéd kijelentette, hogy Carola Rackete a jövőben valószínűleg mással fog foglalkozni. A jogi szakértő az újságírókkal közölte, hogy a Sea-Watch 3 szabályos mentési műveletet hajtott végre, és azért nem vitte Líbiába az embereket, mivel Líbia nem számít biztonságos kikötőnek.        
    A Sea-Watch 3 több mint két hétig vesztegelt a dél-olaszországi Lampedusa szigetével határos nemzetközi vizeken. Az olasz belügyminiszter Matteo Salvini megtiltotta a hajó olaszországi kikötését. Június 29-én a civilhajó kapitánya egyoldalúan úgy döntött, hogy az olasz hatósági tiltás ellenére kiköt Lampedusán. A kapitány szükségállapotra hivatkozott. A kikötési manőverezés közben a Sea-Watch 3 majdnem nekihajtott az olasz pénzügyőrség katonai hajójának. Carola Racketét őrizetbe vették, vizsgálat indult ellene illegális bevándorlás elősegítése, valamint katonai hajóval szemben tanúsított ellenállás címén. Utóbbi tekintetében Agrigento vizsgálóbírósága július 2-án felmentette a kapitányt. 
    Az illegális bevándorlás pártolásáról indított vizsgálatot az agrigentói ügyészség tovább folytatja. 
    A migránsok egy részét az olasz hatóságok már a hajó kikötése előtt partra engedték. Öt EU-ország jelentkezett a befogadásukra, de egyelőre még Olaszországban tartózkodnak.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány