József napja van. | 2024.03.19

Útdíjfizetési szolgáltató: rekordösszegű útdíj folyt be az első félévben 

2019-07-18 13:59:00

    Bartal Tamás ismertette, hogy az e-matricák vásárlásából bruttó 48,5 milliárd forint folyt be, 11 százalékkal több a tavalyi első félévinél. Az e-útdíj rendszerben, a 3,5 tonna feletti tehergépjárművek úthasználatából bruttó 137,8 milliárd forint bevétel származott, ami 19 százalékkal haladta meg az előző év első félévét.

    A vezérigazgató hangsúlyozta: évek óta megfigyelhető tendencia, hogy a gazdasági növekedéssel együtt nő az útdíjbevétel is. A befolyt útdíj költségvetési bevétel, amit a hazai közutak fenntartására, karbantartására, javítására fordítanak.
    Bartal Tamás kiemelte azt is, hogy a terveknek megfelelően erősítették a NÚSZ ellenőrzési tevékenységét, mert az elmúlt években emelkedett az utakat fizetés nélkül használók száma, különösen a külföldiek körében.
    A vezérigazgató az adatokat ismertetve elmondta, hogy átalakulóban vannak a vásárlási szokások. Míg korábban minden e-matrica értékesítése nagyjából hasonló mértékben nőtt, idén az első félévben a heti országos matricából 5 százalékkal kevesebb fogyott, mint tavaly az első hat hónapban. A havi országos e-matrica vásárlása ugyanakkor jelentősen, 16 százalékkal nőtt.
    Az éves országos és az éves megyei matricákból 10-10 százalékkal több fogyott - jelezte, hozzátéve, hogy az autósok tudatosabbak a korábbinál, hosszabb távra terveznek, emellett mobilisabbak, több pénzük van az utazásra.
    Bartal Tamás kitért arra is, hogy az autósok többsége változatlanul a benzinkutaknál vásárol e-matricát, de egyre nagyobb a NÚSZ saját internetes értékesítése, ami az útdíjfizetési szolgáltató tudatos stratégiájának eredménye.
    Az e-útdíjak esetében a szokások változatlanok, az ügyfelek több mint 90 százaléka fedélzeti egység alkalmazásával fizet. A HU-GO rendszerben regisztrált járművek száma a tavaly júniusi 354 ezerről 410 ezerre nőtt - közölte.
    Az e-matricák 65 százalékát magyar autósok, 35 százalékát külföldiek vásárolták az első fél évben. A NÚSZ arra számít, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan ez az arány az év végére 50-50 százalék körül lesz, mert a nyári szabadságok és az év végi ünnepek miatt erőteljesebbé válik a tranzitforgalom.
    A kamionos - e-útdíjas - bevételeknél csaknem 52 százalék volt a külföldiek aránya az első fél évben.
    Az ellenőrzésekről szólva a vezérigazgató elmondta: új ellenőrzési módszereket fejlesztettek ki és kezdtek alkalmazni. Különösen nagy hangsúlyt fordítanak a külföldi rendszámú járművekre, mert tavaly év végén a magyarországi utakat e-matrica nélkül használók között a külföldiek aránya elérte a 70 százalékot, a kamionok esetében pedig 77 százalék volt a külföldiek aránya a bliccelők között.
    Bartal Tamás hangsúlyozta: a fokozott ellenőrzés eredményeképpen fél év alatt az e-matricák esetében megállították az utakat jogosulatlanul használó külföldiek számának növekedését.
    A belföldi jogosulatlan úthasználók száma kissé nőtt néhány bűnszövetkezetként működő cég miatt, ebben az ügyben a NÚSZ együttműködik a rendőrséggel és az adóhatósággal - jelezte a vezérigazgató.
    Az e-útdíjaknál összesen 25 százalékkal sikerült csökkenteni a jogosulatlan úthasználatok számát, ezen belül a belföldi kamionosok esetében 50, a külföldiek esetében pedig 18 százalékkal.
    Az összes pótdíjbevétel 3,2 milliárd forint volt az első félévben, 3,5 százalékkal több, mint tavaly az első hat hónapban. Bartal Tamás kiemelte azt is, hogy 84 százalékkal tudták növelni a külföldiektől behajtott pótdíjak összegét.



Képújság
Sajómente Média Alapítvány