Gedeon napja van. | 2024.03.28

Maláj utasszállító - Az EU felszólítja Oroszországot, hogy ismerje el felelősségét

2019-07-16 18:59:00

Az Európai Unió (EU) ismételten felszólítja Oroszországot, hogy vállalja felelősségét a maláj utasszállító lelövésében játszott szerepéért, és teljes körűen működjön együtt a folyamatban lévő nyomozásban az elszámoltathatóság megállapítására érdekében - jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden.

    Mogherini a maláj légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó, MH17-es járatszámú repülőgépe lelövésének ötödik évfordulóját megelőzően kiadott nyilatkozatában kijelentette, hogy az Európai Unió támogatja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amely előírja, hogy minden államnak együtt kell működnie a felelősük elszámoltathatóságára irányuló erőfeszítésekkel.
    Az EU üdvözli a közös nyomozócsoport 2019. június 19-én tett bejelentését, amely szerint Hollandiában négy gyanúsítottal szemben indítanak büntetőeljárást. Az unió teljes bizalmát fejezi ki aziránt, hogy a jogi eljárásokat független és szakszerű módon fogják lefolytatni - tette hozzá a főképviselő.
    2014. július 17-én Kelet-Ukrajna felett rakétatalálat érte a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépét. A pilótafülke mellett felrobbant rakéta szilánkjainak ezrei fúrták át a Boeinget, amely a levegőben darabokra tört és lezuhant. Az öt évvel ezelőtti tragédiában a fedélzeten tartózkodó mind a 298 utas - köztük 196 holland és 27 ausztrál -, valamint a legénység életét veszette.
    Oroszország végig tagadta, hogy köze volt a gép lelövéséhez.