Bence napja van. | 2019.08.23 | MNB középárfolyam:

Főként Kelet-Európát érintheti rosszul a INF-szerződés felbomlása

2019-07-16 08:06:47

Az egész világot, de főként Kelet-Európát érintheti rosszul a közepes hatótávolságú nukleáris fegyverek leszereléséről szóló nemzetközi megállapodás, az INF-szerződés felbomlása - mondta Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

    Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lap hétfői kiadásában megjelent írásában arra figyelmeztetett, Európa biztonsága forog kockán, miután Oroszország kilépett az INF-szerződésből, és ha Moszkva nem enged, akkor az kevesebb mint egy hónapon belül a szerződés végét jelenti. 
    Kis-Benedek József erre reagálva elmondta, valójában Oroszország már évek óta újra telepíti a rakétákat, amelyek hatótávja 2500 és 5500 kilométer között van.
    Ugyanakkor nem a nukleáris fegyverek jelentik a legfőbb fenyegetést Európa biztonságára, hanem az újonnan rendszeresített orosz tüzérségi eszközök. 
    A fegyvereket már kipróbálták például Szíriában, illetve Csecsenföldön, és olyan komoly tűzerőt képviselnek, ami aggodalommal tölti el a balti országokat és Lengyelországot - tette hozzá.