Emma napja van. | 2024.04.19

Szijjártó: nem a problémát kell Európába hozni

2019-07-13 12:49:00

A magyar kormány nem a problémát akarja Európába hozni, hanem a segítséget akarja odavinni, ahol a problémák vannak - jelentette ki a Süddeutsche Zetiung című müncheni lapnak adott interjúban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

    A tárcavezető szerint a nemzetközi sajtó és a külföldi politikusok felettébb méltánytalan módon beszélnek Magyarországról ezen a téren.
    "A migrációs vitában soha senki nem beszélt arról, hogy eddig 34 milliót eurót fordítottunk arra, hogy lehetővé tegyük, hogy a közel-keleti és afrikai keresztények a hazáikban maradhassanak. Iskolákat építünk, templomokat, lerombolt házakat építünk újjá, kórházakat finanszírozunk. Mindezt azért, hogy az ott élők biztonságban legyenek otthon. Emberi jog, hogy senkinek se kelljen elvándorolnia, hanem saját hazájában élhessen biztonságban, fenyegetés nélkül" - fejtette ki a miniszter a lapnak.
    Szijjártó Péter a kormány vitatott plakátkampányával kapcsolatos kérdésre elmondta, hogy tájékoztatni kellett a lakosságot arról, mi történik Brüsszelben.
    "Számunkra elfogadhatatlan, hogy illegális migránsok Európába jöjjenek. Elfogadhatatlan, hogy kötelező kvóták alapján osszák szét őket" - szögezte le a miniszter, hangsúlyozva, hogy Magyarország számára a schengeni övezet külső határainak védelme a legfontosabb.
    A minisztert a lap a Fidesznek az Európai Néppárthoz fűződő kapcsolatáról is kérdezte. A tárcavezető kiemelte, hogy a magyar kormánypárt a legeredményesebb tagja a néppártnak a tavaszi EP-választáson elért 53 százalékos eredményével, és úgy látja, hogy a néppárt túlzottan liberális, baloldali irányba tolódott el a szociáldemokratákkal fenntartott nagykoalíciós együttműködés során. A miniszter megerősítette, hogy a Fidesz szerint a néppártnak nem a baloldallal és a liberálisokkal, hanem az eredményes, hazafias pártokkal kellene együttműködnie.
    "Számunkra az a legfontosabb, hogy a magyarok döntését és akaratát képviseljük. Csakis és kizárólag a mi döntésünktől függ, hogy kilépünk-e a néppártból. Addig maradunk, amíg Magyarország érdekeit a legjobban itt vagyunk képesek képviselni" - húzta alá a miniszter.
    A Szijjártó Péter e heti müncheni látogatásakor készült interjúban a miniszter rámutatott, hogy Bajorországban egy magyar nemcsak stratégiai szövetségeshez érkezik, hanem egy igaz baráthoz. Ez a barátság mélyen gyökerezik közös történelmünkben, lehetnek nézeteltérések, de ezeket mindig a kölcsönös tisztelet és bizalom alapján kell rendezni - hangoztatta a miniszter. "Mi ezt tesszük" - tette hozzá.
    A tárcavezető Ursula von der Leyen német védelmi miniszter európai bizottsági elnökjelöltségéről is beszélt, s arra az álláspontra helyezkedett, hogy von der Leyen mindig tisztelettel és igazságosan viselkedett Magyarországgal szemben, jó jelölt, és a Fidesz mind a 13 EP-képviselője támogatni fogja a kinevezését.
    A Magyar Tudományos Akadémiával kapcsolatos kérdésre Szijjártó Péter leszögezte, hogy az MTA-val kapcsolatos átalakítás megítélése hibás, a tudomány, a kutatás szabadsága Magyarországon továbbra is garantált, a kormány támogatja a tudományt, és a kutatási támogatások is emelkednek, de jogában áll prioritásokat meghatározni.
    Az interjú végén a minisztert a kormány családtámogatási programjáról kérdezte a lap, mire Szijjártó Péter azt mondta, hogy a magyar társadalom tradicionális és családorientált, és a gyermekek a legfontosabbak, a családok támogatását pedig az alaptörvény rögzíti. A miniszter kiemelte, hogy a családtervezés természetesen a szülők dolga, de a kormány célja, hogy optimális körülményeket teremtsen a gyermekvállaláshoz.
    "A mi politikánk értékeken alapul" - zárul a Süddeutsche Zeitung Szijjártó Péterrel készült beszélgetése.