Auguszta napja van. | 2024.03.29

Iparszövetség: a jövő évi költségvetésben lévő lehetőségek segítik a gazdaság növekedését

2019-07-13 09:24:00

A 2020-as költségvetésben benne van a lehetőség arra, hogy a kormány segítse a gazdaság növekedését, a versenyképességet és az állampolgárok életfeltételeinek javulását - véli a Magyar Iparszövetség (OKISZ) elnöke.

    Vadász György az MTI-nek a pénteken elfogadott költségvetésről kifejtette: a rendszerváltás utáni években az aktuális kormányok az ország működését többnyire kölcsönökből finanszírozták, a versenyképességet a külföldi tőke segítette, ezzel szemben az elmúlt néhány évben kedvezően alakult  a költségvetés helyzete. A 2020-as költségvetés lehetővé teszi, hogy a kormány érzékelhetően támogassa a segítséget régóta váró területeket, köztük a családokat, illetve az egészségügyet. 
    Vadász György kiemelte, a magyar vállalkozóknál alapkérdés, hogyan tudják az Európai Unióban, illetve az azon kívüli területen a versenyképességüket javítani, ez főleg a kkv-szektort érinti érzékenyen. Úgy vélte, a versenyképesség javítása kérdésben jó úton jár a kormány, mert a béreket terhelő adók ugyan kismértékben, de csökkentek az utóbbi időben, és az elfogadott költségvetés ennek a folyamatnak a folytatását vetíti előre.
    A kormány kedvezménnyel támogatja az új beruházásokat a kkv-nál is, a hazai és európai uniós pályázatokat figyelembe véve erőteljes lehetőségek érzékelhetők a fejlesztésben már 2019-ben, de még inkább 2020-ban - mutatott rá Vadász György.
    A munkaadói érdekképviselet vezetője szerint a foglalkoztatás szempontjából előnyös, hogy a nyugdíjas alkalmazottak után a vállalkozások továbbra is mentesülnek a szociális hozzájárulás megfizetése alól, a nyugdíjas munkavállalók pedig nem fizetnek társadalombiztosítást.
    A Magyar Iparszövetség elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az alacsony szintről indult magyar bérek az elmúlt négy évben az infláció felett, jelentős mértékben emelkedtek. Ez a folyamat viszont nem kedvezett a munkát nem végző nyugdíjasoknak, ezért  szerinte a kormánynak ezzel a kérdéssel jövőre foglalkoznia kellene.