Gedeon napja van. | 2024.03.28

Súlyosítást indítványozott a fellebbviteli főügyészség

2019-07-12 10:30:00

Az első fokon kiszabott büntetés súlyosítását indítványozta a Balla Irma meggyilkolása miatt elítélt vádlottal szemben a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség - tájékoztatta a főügyészség szóvivője pénteken az MTI-t.

    Lőrinczy György közölte, a nem jogerős elsőfokú ítélet szerint a vádlott 2007. április 7-én ölte meg Balla Irmát az áldozat debreceni lakásában, majd mobiltelefont, MP3-lejátszót és 20 ezer forint készpénzt vitt magával.
    A Nyíregyházi Törvényszék nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és ezért 15 év szabadságvesztéssel sújtotta.
    A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség életfogytigtartó szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját 30 év felett állapítsa meg a másodfokú bíróság.
    Balla Irma fideszes debreceni önkormányzati képviselő meggyilkolásával korábban a fiát, ifj. S. Sándort vádolták meg. Az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság a férfit különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt 12 év fegyházra ítélte, de a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla új eljárást rendelt el az ügyben. A megismételt elsőfokú eljárásban aztán a Debreceni Törvényszék bizonyítottság hiányában felmentette a vádlottat, majd ezt a döntést az ítélőtábla helybenhagyta.
    Az Országos Rendőr-főkapitányság 2013 novemberében rendelt el ismét nyomozást az ügyben. A bizonyítékok alapján hallgatták ki gyanúsítottként a mostani vádlottat, D. Lajost. 
    Ifj. S. Sándor számára 2016-ban több mint tízmillió forintos kártérítést ítélt meg a Debreceni Járásbíróság. A harminc hónapot előzetes letartóztatásban töltő férfi korábban bejelentette, hogy a jogerős ítélet után perújítást kezdeményez a kártérítési ügyben.