Gedeon napja van. | 2024.03.28

Orbán: Magyarország és az Egyesült Államok ma ugyanazokat az értékeket támogatja és védi

2019-07-10 09:15:00

Magyarország és az Egyesült Államok ma ugyanazokat az értékeket támogatja és védi - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedd este a Budapest Kongresszusi Központban, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének fogadásán, amelyet az amerikai nemzeti ünnep, a függetlenség napja 243. évfordulójának tiszteletére rendeztek.

    A kormányfő a magyar-amerikai kapcsolatokat jellemezve úgy fogalmazott: az évek során egy nagyon színes kép alakult ki, tele izgalommal és érzelmekkel, voltak csúcspontok és mélypontok, jó és rossz idők. 
    A magyarok úgy érzik, most jó idők járnak - közölte, köszönetet mondva David Cornsteinnek, az Egyesült Államok budapesti nagykövetének.
    Hozzátette, szerinte a kapcsolatokat mindig az határozta meg, hogy az amerikai adminisztráció által támogatott értékek és a magyarok által védett értékek között volt-e átfedés. 
    Erre ma határozott igen a válasz - jelentette ki a miniszterelnök.
    Szavai szerint az amerikaiak jó okból vallják, hogy Amerika az első, és ugyanígy a magyarok is jó okból mondják, hogy Magyarország az első.
    Kölcsönös a tisztelet egymás hazafias álláspontja iránt, mindkét ország állami kötelességnek tekinti polgárai biztonságának garantálását, vallja a férfi és a nő közötti egyenlőség értékének védelmét, "nemzeteink alapját" pedig a családok adják, amelyek apából, anyából és gyermekekből állnak, rájuk alapozható a jövő - sorolta a közös pontokat Orbán Viktor.
    Arról is beszélt, nem hajlandók elfogadni azt a modern politikai képmutatást, amely nem törődik azzal a ténnyel, hogy ma a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon.     Magyarország és az Egyesült Államok eltökélten dolgozik együtt, hogy segítsen azoknak a keresztény közösségeknek, amelyeknek szükségük van rá - emelte ki.
    Szólt arról, hogy Magyarország közép-európai országként megértette a történelem tanulságait: amikor a Kelet és a Nyugat konfliktusban volt, a közép-európaiak mindig veszítettek. 
    Ez az amiért Magyarország békében és stabilitásban érdekelt a régióban, és nagyon jól tudja, hogy ennek elérésének legjobb módja a tagság a NATO-ban, a világ legsikeresebb védelmi szövetségében - mondta.
    Az Egyesült Államok történelmét felidézve a miniszterelnök kifejtette: 243 évvel ezelőtt az amerikaiak kinyilvánították országuk függetlenségét, és ez alatt a hosszú idő alatt bebizonyosodott, hogy kétségtelenül egy kivételes ország, egy kivételes nemzet jött létre.
    Orbán Viktor - aki legutóbb kilenc éve vett részt a budapesti amerikai nagykövetség függetlenség napi rendezvényén - végül arról biztosította az Egyesült Államokat, hogy számíthat Magyarországra a közös értékekért folytatandó küzdelemben, akár a tárgyalótermekben, akár a csatatéren.
    David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete köszöntőjében azt mondta: a függetlenség napja nagyon különleges és egyedülálló ünnep minden amerikainak, minden amerikai együtt van, hogy megünnepelje a szabadságot, a jogállamiságot. Elismerően szólt továbbá az Orbán Viktorral való kapcsolatáról, partnernek, barátnak nevezte a kormányfőt, és ugyanígy méltatta a két ország viszonyát.
    A beszédek után Paul Anka amerikai-kanadai énekes adott koncertet a több száz meghívottnak.