Gedeon napja van. | 2024.03.28

SEECP-közgyűlés: Európa érdekeit a nyugat-balkáni térség integrációja szolgálja a leginkább

2019-07-09 17:31:51

A nyugat-balkáni térség európai integrációja szolgálja a leginkább Európa érdekeit, így lehet a leghatékonyabban serkenteni a gazdaságot és legyőzni a migrációs nyomáshoz hasonló válságokat - állapították meg kedden elfogadott nyilatkozatukban a  Délkelet-európai Együttműködési Folyamat (SEECP) idei szarajevói közgyűlésének résztvevői.

    Azt is kijelentették, hogy az uniós bővítés és a reformok iránti elkötelezettség további támogatására és folytatására, valamint a térségbeli együttműködés és a jószomszédi viszony biztosítására van szükség. Úgy értékelték, hogy az európai intézményekkel történő együttműködés felgyorsíthatja a pozitív változásokat a régióban. 
    A 12 részt vevő ország képviselői azt is kijelentették, hogy készek az együttműködésre annak érdekében, hogy az országok minél hatékonyabban tudjanak szembenézni az előttük álló biztonsági kihívásokkal, különös tekintettel a szélsőségekre, a terrorizmusra, a szervezett bűnözésre, az emberkereskedelemre, a kényszermunkára, a fegyvercsempészetre, a pénzmosásra és a korrupcióra, ugyanis "Délkelet-Európa biztonsága az egész kontinens biztonságának és stabilitásának az előfeltétele". Problémaként vetették fel a képzett fiatalok elvándorlását, ami az összes tagországot érinti, és kijelentették, hogy jobb jövőképet kell kínálni a fiataloknak annak érdekében, hogy szülőföldjükön maradjanak. 
    A korábbi bejelentésekkel ellentétben - és az albán külügyminiszter hétfői távolmaradását figyelmen kívül hagyva - az albán elnök részt vett a közgyűlésen. Az albán külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy Koszovóval szolidaritást vállalva Tirana nem vesz részt a SEECP szarajevói közgyűlésén. Pristina a boszniai szervezők "Koszovóval szembeni megalázó bánásmódja miatt" maradt távol a találkozótól. A koszovói elnök azt nehezményezte, hogy országa lábjegyzettel szerepelt a meghívottak között, a csillagozott részben pedig rendezetlen státusát, fennálló vitáját Szerbiával, és függetlenségének egyoldalú kikiáltását tüntették fel.
    A Délkelet-európai Együttműködési Folyamat a diplomáciai és politikai párbeszéd elősegítésére szolgáló regionális, nem intézményesített fórum. Az együttműködés célja a részt vevő országok körében közös álláspontok és tapasztalatok megosztása. Az együttműködés országai rotációs alapon, egy évig töltik be az elnöki tisztet, eddig Bosznia-Hercegovina volt az elnök, a következő egy évben pedig Koszovó a soros, ám a hivatalos átadási ceremónia Pristina távolmaradása miatt ezúttal elmaradt. A fórumnak 13 ország a tagja: Albánia, Bosznia-Hercegovnia, Bulgária, Montenegró, Görögország, Horvátország, Koszovó, Észak-Macedónia, Moldovai Köztársaság, Románia, Szerbia, Törökország és Szlovénia.