Gedeon napja van. | 2024.03.28

PM: az első fél évben 390 milliárd forint volt az államháztartás hiánya

2019-07-08 14:08:00

Júniusban 213,6 milliárd forint volt az önkormányzatok nélkül számolt államháztartás hiánya, ezzel az első fél évet az államháztartás úgynevezett központi alrendszere 390 milliárd forintos hiánnyal zárta, ami az éves előirányzat 39,1 százaléka - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) hétfőn az MTI-vel.

    Az év egészére továbbra is reális és elérhető a GDP arányában meghatározott 1,8 százalékos hiánycél, miközben az államadósság-mutató is tovább csökken - emelte ki a PM.
    Az idei első fél évben a központi költségvetés 467,3 milliárd forint hiánnyal zárt, míg az elkülönített állami pénzalapok 61 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 16,3 milliárd forint többletet értek el - olvasható a tárca közleményében.
     Közölték: az uniós viszonylatban egyik legalacsonyabb kulcs mellett is az év első hat hónapjában személyi jövedelemadóból 105,4 milliárd forinttal, míg a szociális hozzájárulási adóból, illetve a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékokból összesen 260,1 milliárd forinttal több folyt be az államkasszába, mint az előző év azonos időszakában - írták.
    A kétszámjegyű béremelkedésekkel és az adókedvezményekkel több pénz marad a családoknál, így többet költhetnek fogyasztásra is. A gazdaságfehérítő intézkedésekkel és a jó adózók számára tavaly kedvezően megváltozott szabályozással együtt ez megmutatkozik abban, hogy az általános fogalmi adóból származó bevételek 397,4 milliárd forinttal, a jövedéki adóból származóak 45,3 milliárd forinttal emelkedtek az első fél évben a tavalyihoz képest - írták.
    A PM kitért arra: 2019. június végéig összesen 346,6 milliárd forintot utalt át Brüsszel Magyarországnak, miközben a kormány folytatja az uniós támogatások megelőlegezését. Ennek nyomán az év első hat hónapjában 710,6 milliárd forintot fizetett ki a költségvetés a kedvezményezettek részére. A hazai forrásbiztosításon belül jelentős nagyságrendet képvisel a Modern Városok Program fejlesztéseinek, a vasúthálózat korszerűsítésének, a Pest megyét érintő projekteknek a támogatása, a turizmust célzó intézkedések, valamint a vállalkozások beruházásainak ösztönzése - ismertették.
    A PM legutóbbi tájékoztatása szerint májusban az államháztartás központi alrendszere 137,4 milliárdos hiánnyal zárt, ezzel az első öt hónapban az önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszer 176,4 milliárd forintos hiányt mutatott, ami az éves előirányzat 17,7 százaléka volt.