Emma napja van. | 2024.04.19

Viking temetési hajókra bukkantak régészek Svédországban

2019-07-08 10:30:00

Ritka viking hajóssírokra bukkantak svéd régészek Gamla Uppsala falu közelében.

    Az egyik hajó szinte teljesen ép állapotban őrződött meg, benne egy ember, egy kutya és egy ló maradványaival - adta hírül a CNN hírtelevízió.
    Utoljára 50 éve találtak ilyen páratlan leletet Svédországban. 
    A Svéd Nemzeti Történelmi Múzeum régészeti intézetének, az Arkeologernának a szakemberei rutin feltárásra készültek a térségben, amikor a ritka leletre rábukkantak - mondta Ninna Bengtsson, a régészcsoport tagja.
    Svédországban mintegy tíz olyan ismert régészeti lelőhely van, amelyek temetési hajók maradványait őrzik. Az ilyen típusú hajóssírokat az 550 és 800 közötti vendel időszakban és a 800 és 1500-as évek közötti viking érában használtak. Ezekben a korokban az embereket általában elhamvasztották, a hajóstemetők főként a társadalom gazdagabb embereinek voltak a kiváltságai.
    "Emberek csak egy kicsiny csoportját temették el ily módon Svédországban. A társadalom kiváltságosai lehettek, mivel a hajós temetés nagyon ritka" - mondta Anton Seiler régész.
    Az ilyen temetkezéskor az embert a vagyonával egy hajóba tették és így földelték el.
    A régészek találtak még kardot, díszes fésűt, egy lándzsát és egy pajzs darabját a hajóban. A férfi személyazonossága nem ismert.
    A második hajó nem őrződött meg ilyen jó állapotban, valószínűleg 16. századi földmunkák során okozhattak benne károkat.
    Seiler szerint utoljára 50 éve találtak ilyen temetkezési hajót Svédorszgban