Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ursula von der Leyen jóváhagyására kérte Donald Tusk az Európai Parlamentet

2019-07-04 16:30:00

Ursula von der Leyen jelöltségének jóváhagyására kérte az Európai Parlamentet (EP) csütörtökön Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, hogy a jelenlegi német védelmi miniszter lehessen Jean-Claude Juncker utódja az Európai Bizottság élén.

    Az uniós tagországok állam- és kormányfői a hét eleji csúcstalálkozójukon meglepetésre von der Leyent jelölték a brüsszeli testület elnökének.
    Tusk az EP strasbourgi plenáris ülésén felszólalva leszögezte: a főbb uniós intézmények vezetői tisztségeiben most először sikerült tökéletes nemi egyensúlyt elérni a jelöléseknél.
    "Remélem, hogy ez ösztönözni fogja a képviselőtestületet a döntése meghozatalakor" - jelentette ki.
    A volt lengyel kormányfő hangsúlyozta, hogy bár nem a csúcsjelölti rendszer volt végül a meghatározó, demokratikus döntés született.
    Egyesek szerint az Európai Parlament jelenti a valódi európai demokráciát, mások szerint viszont épp az Európai Tanács, a tagállami vezetők erős demokratikus felhatalmazása miatt. Valójában azonban nincs sok értelme az ilyen vitáknak, ugyanis mindkét intézmény demokratikus - mondta.
    Kiemelte, hogy időben sikerült tető alá hozni a tisztújítási kompromisszumot, sokkal gyorsabban, mint legutóbb, öt évvel ezelőtt.
    Az EU-párti erők közül a jóváhagyást illetőleg leginkább vonakodó zöldpárti frakciónak Tusk azt üzente, hogy részvételük a döntéshozatalban egész Európának a hasznára válna.
    Győri Enikő fideszes EP-képviselő a vitában hangoztatta, bukásra vannak ítélve azok a kísérletek, amelyek nem veszik figyelembe az emberek akaratát, márpedig májusban a választást az Európai Néppárt nyerte meg, így neki kell adnia a bizottság elnökét. Hozzátette: "a csúcsjelölti rendszeren már túllépett a történelem", s ennek köszönhetően esély van egy új kezdetre.
    "Elindulhatunk egy kiegyensúlyozottabb és józanabb irányba. Egy olyan EU irányába, amelyben az erős tagországok szorosan együttműködnek egymással és az uniós intézményekkel, nem túlterjeszkedve a szerződéses szabályokon, egymás alkotmányos identitásának kölcsönös tiszteletben tartásával, megőrizve a kontinens keresztény gyökereit és szembeszállva az azokat a bevándorlás révén megváltoztatni kívánó törekvésekkel" - jelentette ki.
    Az ülésen számos képviselő, illetve a legtöbb frakció vezetője erősen bírálta az Európai Tanács eljárását. Elsősorban a csúcsjelölti rendszer figyelmen kívül hagyása miatt kritizálták a tagállami vezetőket, de amiatt is, hogy ők jelölték ki az Európai Központi Bank vezetőjét, és bele kívánnak szólni az Európai Bizottság alelnökeinek és tagjainak megválasztásába. Emellett többen nemtetszésüket nyilvánították ki a földrajzi egyensúly hiánya miatt, kiemelve, nem jutott főbb poszt egy kelet- vagy közép-európai tagállamnak sem.
    Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke pedig a klímaváltozás témája kapcsán leszögezte, az EU-nak kötelezettséget kell vállalni arra, hogy 2050-re szén-dioxid-semlegessé teszi a gazdaságát, ennek szükségességéről meg kell győzni az eddig vonakodó tagállamokat is.
    Az EP várhatóan július közepén fog szavazni a német miniszter jóváhagyásáról, és egyes elemzők szerint szoros eredményre kell készülni.
    Ursula von der Leyen kevesebb mint 24 órával a kiválasztása után, szerda délután Strasbourgba látogatott, ahol részt vett az Európai Néppárt frakcióülésén, s egyéb megbeszéléseket is folytatott, csütörtökön pedig a szülővárosában, Brüsszelben tölti a napot, ahol többek között Donald Tuskkal és Jean-Claude Junckerrel fog tárgyalni.
    "Tisztában vagyok vele, hogy el kell nyernem, ki kell érdemelnem az Európai Parlament bizalmát, és ezért segítséget kérek abban, hogy egy csapat lehessünk" - mondta sajtóhírek szerint a tárcavezető a néppárti képviselőknek.
    Szerdai találkozójukról Juncker a Twitteren számolt be, "igazi európainak" nevezve von der Leyent.