Emma napja van. | 2024.04.19

Putyin-interjú olasz lapban: Moszkva stratégiai együttműködésre törekszik Washingtonnal 

2019-07-04 11:15:00

Alaptalannak nevezte az orosz "beavatkozás" vádját az amerikai és az európai parlamenti választásokba, és stratégiai együttműködést szorgalmazott az Egyesült Államokkal és az EU-val Vlagyimir Putyin orosz elnök a Corriere della Sera című olasz napilapban, a római látogatásával egy napon megjelent interjúban csütörtökön. 

    Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy Moszkva kész újjáépíteni Washingtonnal együttműködve a nemzetközi biztonsági rendszert. 
    Az orosz elnök úgy vélte, hogy a biztonsági rendszer "összeomlása" Washington döntésével vette kezdetét, amikor az Egyesült Államok egyoldalúan felmondta a a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló INF-szerződést. Hozzátette: nem Oroszország, hanem Amerika fegyverkezik, ezt bizonyítja az orosz elnök szerint, hogy Moszkva 48 milliárd dollárt költ fegyverkezésre, miközben Washington több mint 700 milliárd dollárt. 
    Az orosz elnök a Moszkva és Washington közötti kétoldalú párbeszédet szorgalmazta a nemzetközi stratégiai együttműködésben. Hozzátette, hogy Moszkva ugyanígy az EU-val is az együttműködés útját kívánja követni a kölcsönös gazdasági szankciók felfüggesztésével. 
    Reméljük, hogy "a józan ész kerekedik felül, és Európa hagyja, hogy saját érdekei vezessék, és nem a mások által sugalmazott irányt követi" - mondta az orosz elnök. Az együttműködés területei között említette a nemzetközi terrorizmus, a kábítószer-kereskedelem, valamint a szervezett bűnözés elleni közös fellépést. 
    Vlagyimir Putyin abszurdnak nevezte a vádakat, miszerint Oroszország beavatkozott volna az amerikai választásokba. Hangsúlyozta, hogy az erről az Egyesült Államokban indított vizsgálatok mind eredménytelenül zárultak. Hasonlóképpen a május végi európai parlamenti választások idején is a "gonosz" orosz befolyásolás szerepelt napirenden, amelynek célja egyedül az volt, hogy Oroszországot "ördögi" színben tüntessék fel - állapította meg. 
    "Nem avatkoztunk be, és nem áll szándékunkban beavatkozni az EU tagállamai és más államok belügyeibe. Ez a különbség az Egyesült Államokhoz és más országokhoz képest, amelyek támogatták Ukrajnában a 2014-es puccsot" - jelentette ki Vlagyimir Putyin. 
    Volodimir Zelenszkij új ukrán elnöktől konkrét lépéseket vár az orosz elnök: elsősorban a minszki egyezmény tiszteletben tartását, valamint a "kényszerukranizálás" leállítását sürgette. 
    Oroszország vezetője első számú olasz politikai partnereként régi barátját, Silvio Berlusconi volt kormányfőt, a Hajrá Olaszország (FI) elnökét nevezte meg. Elmondta, hogy folyamatos a kapcsolat a Matteo Salvini vezette Liga olasz kormánypárttal is. Az orosz elnök kiemelte, hogy Olaszország Moszkva ötödik legnagyobb kereskedelmi partnere, tavaly a csereforgalom meghaladta a 26 milliárd dollárt. 
    Putyin az interjúban "megfontolt és realista" politikusként jellemezte önmagát. Megjegyezte, hogy túl korai még a "Putyin utáni korszakot" tervezni Oroszországban. 
     Az orosz elnök csütörtök délután villámlátogatást tesz Rómában: elsőként Ferenc pápa fogadja a Vatikánban, majd Sergio Mattarella olasz államfő, Giuseppe Conte miniszterelnök, a két kormánypárt vezetője is találkozóra várja őt. Vlagyimir Putyin végül Silvio Berlusconival is találkozik. A népes orosz delegáció 30 járműből álló konvojjal mozog az olasz fővárosban, amelynek központját majdnem teljesen lezárták.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó