Csongor napja van. | 2024.04.16

Az „Elesett hősök emlékére” állított szobor felújításának átadása Hidasnémetiben

2019-07-04 07:59:00

Hidasnémetiben 2019. június 22-én került sor a közösség összefogásával és az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával felújított emlékszobor átadására. 

IV. Károly a még éppen dúló háborúban már 1917-ben kötelezte a magyar településeket, hogy emlékezzenek meg háborús hőseikről, a hazáért küzdő hősök emlékének megörökítéséről. Hidasnémetiben 1924-ben már történt kezdeményezés a „hősök emlékét megörökítő” emlékmű felállítására, amely teljes formájában csak 1932. február 23-án készült el. 

A történelem során nem csak a Nagy Háború emlékezete kopott, hanem az idő a szobor állapotát is rongálta. Ezért az utókornak történelmi felelőssége, súlyos adóssága emlékük megőrzése, megörökítése, a ma élő és a jövő nemzedékeknek példájuk felmutatása.


A Hidasnémeti Múltbéli Értékeinek Megőrzéséért Alapítvány is elsődlegesen Hidasnémeti történelmi hagyományainak megőrzése, az ehhez kapcsolódó szobrok, kegyhelyek felújítása, gondozása céljából jött létre. Megalakulása óta nagy gondot fordít a szobor környezetének gondozására, állagának megóvására. Mindez azonban kevés volt ahhoz, hogy a szobor méltó emléket állítson az elesett hősök emlékének.


Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság anyagi támogatásával valósulhatott meg az emlékmű felújítása, amelynek átadására a 800 éves fennállását ünneplő település centenáriumi ünnepségsorozata keretében került sor.
Az ünnepi átadáson megjelent dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője, Hidas testvértelepülés és a szomszédos települések polgármesterei, a település társadalmi, egyházi és civil szervezeteinek képviselői, a község lakossága.


Szavalatot követően Becse Csaba Hidasnémeti polgármestere köszöntötte az ünnepség résztvevőit és nyitotta meg a programsorozatot.

Az ünnepi megnyitót követően Rozsnyainé Fedor Erzsébet, a Hidasnémeti Múltbéli Értékeinek Megőrzéséért Alapítvány elnöke tartott rövid megemlékezést az I. világháborúról, ismertette a szobor felállításának körülményeit, a felállítás óta eltelt idő viszontagságait, a felújítás érdekében létrejött összefogást, és az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság anyagi támogatását.

Az ünnepi beszédeket követően Kovács Balázs református lelkipásztor áldást kért azokra, akik részt vettek a munkában, akik emlékeztetnek a múltra és a jövőbe mutatnak, majd Galuska Mihály római katolikus plébániai kormányzó megáldotta a szobrot. Dr. Hörzsik Richárd országgyűlési képviselő és dr. Szakály László Hidasnémeti Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője koszorúzását követően a település nevében Becse Csaba Hidasnémeti és Berg Csaba Hidas polgármestere, a Hidasnémeti Múltbéli Értékeinek Megőrzéséért Alapítvány nevében Rozsnyainé Fedor Erzsébet és Kovács Balázs helyezte el a megemlékezés koszorúját.

Az emlékmű a település központi, forgalmas helyen, bolt szomszédságában, gyógyszertár, Művelődési Ház, dísztér közelében helyezkedik el. Nemcsak a község lakossága, az átmenő forgalom miatt széles kör, köztük külföldiek látják. Mellette elhaladva a felújított emlékmű hív, megállásra, egy kis elmélkedésre, megemlékezésre csábít. A gyökerek megtartanak. A kegyelettel őrzött emlék nem csak az érintett családok emlékezetében marad meg, hanem a felújított jelképen keresztül a nemzet közös emlékezetét demonstrálja, és állít példát utódainknak, a következő nemzedékeknek.

(Az eseményről készült képeket ide kattintva megtekintheti.)