Auguszta napja van. | 2024.03.29

Vezércikkekben bírálták a hétfői hongkongi tüntetést a kínai pártlapok

2019-07-02 10:40:00

Vezércikkekben bírálták a hétfői hongkongi tüntetést a kínai pártlapok.

    A China Daily azt írta, hogy a kiadatási törvény módosítása ellen Hongkong lakosságának egy olyan, főként fiatalokból álló szelete tiltakozik, amely úgy érzi, nem részesül a különleges közigazgatási státust élvező városállam fejlődéséből, valamint kizárva érzi magát a döntéshozatalból. 
    A cikk rámutat arra, hogy ezek az érzések máshol is populista mozgalmakhoz vezettek a világban. Az írás szerint a tiltakozásokat olyanok is szítják, akik mások elkeseredését kihasználva igyekeznek saját céljaikat megvalósítani és nyomást gyakorolni Pekingre. 
    A cikkíró álláspontja szerint a tüntetések nem gyengítik az "egy ország, két rendszer" elvet, amely alapján Hongkong Kína elidegeníthetetlen része. 
    A Global Times vezércikke a tüntetés kiváltó okáról említést sem tesz, azt egybemossa a Hongkong feletti brit uralom megszűnése évfordulójának alkalmából minden évben megrendezett demokráciapárti menettel, amelyet idén is megtartottak, a kiadatási törvénytervezet elleni tiltakozással párhuzamosan. 
    A cikk a megmozdulás erőszakos elemeinek részletes bemutatására helyezte a hangsúlyt.
    Mindazokban, akik szeretik a várost, bizonyára mély elkeseredést váltott ki az az egyre hevesebbé váló tombolás, amelynek során a délutáni káoszban a rendőröket kövekkel dobálták meg - írta a szerző.
    A lap úgy vélekedett, hogy a hétfői események maradandó foltot hagyhatnak Hongkong megítélésén, kockára téve a városnak a nemzetközi pénzügyben és kereskedelemben betöltött szerepét.
    Hongkongban hónapok óta egyre hevesebb tüntetések zajlanak a kiadatási törvény módosítását célzó törvénytervezet ellen, amely lehetővé tenné, hogy Hongkong olyan feleknek - köztük Kínának és Tajvannak - adjon ki gyanúsítottakat, akikkel eddig nem volt kiadatási egyezménye.
    Carrie Lam hongkongi kormányzó ugyan június közepén határozatlan időre felfüggesztette az előterjesztés tárgyalását, de ez sem volt elég a kedélyek lecsillapítására, mert a tiltakozók a tervezet visszavonása mellett már Lam lemondását is követelik.
    A tervezet ellenzői attól tartanak, hogy Peking visszaél majd a jog adta lehetőséggel, amelyet a politikai menekültek ellen használhatna fel, különösen mivel visszamenőleg is kérelmezhetné a kiadatást már lezárt ügyekben is. A bírálók ráadásul megkérdőjelezik a kínai igazságszolgáltatás tisztességét és átláthatóságát.