Auguszta napja van. | 2024.03.29

2010-ben radikális változások történtek a magyar nemzetpolitikában

2019-07-01 12:53:00

Radikális változások történtek 2010-ben a korábban hullámzó magyar nemzetpolitikában - emelte ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Dr. Szász Pál tanulmányi ösztöndíj nyári gyakorlatának megnyitóján, hétfőn Budapesten.

    Potápi Árpád János azt mondta, a 2010 óta tartó kilencéves ciklust két részre lehet osztani. A kormány az első részben megteremtette a nemzetpolitika keretrendszerét - a többi közt határozatot hozott a nemzeti összetartozás napjáról és módosította a választójogi törvényt, hogy a határon túliak is tudjanak szavazni -, 2014-2015-től pedig a szülőföldön való boldogulás felé fordult.
    A kormány célja, hogy a Kárpát-medence kulturálisan, gazdaságilag, továbbá az oktatás, az egészségügy és a média szempontjából egységes egészként működjön - hangoztatta az államtitkár.
    Az ösztöndíj lényege, hogy akik nem Magyarországon szereznek diplomát, azok is tisztában legyenek a magyar jogrenddel, szokásjoggal. Fontos ugyanis, hogy legyenek olyan jogászok, akik a magyar jogrend mellett ismerik az utódállamok szokásjogát is - tette hozzá.
    Az államtitkár közölte, az idén harmincan kaptak ösztöndíjat: 21-en Erdélyből, heten a Vajdaságból, ketten pedig a Felvidékről. Gál András Levente, a program ötletgazdája azt mondta, 2012 óta 177 ösztöndíjat osztottak ki. A programra folyamatos a túljelentkezés - fűzte hozzá.
    Klenanc Miklós, a szakmai programot koordináló Budapesti Ügyvédi Kamara képviseletében arról beszélt, hogy a program tartalmas szakmai kapcsolatokat hoz létre a gyakornoki és a mentori oldalon egyaránt.
    A Dr. Szász Pál szülőföldi jogász ösztöndíjat 2012-ben alapította a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-vel és Budapesti Ügyvédi Kamarával együttműködve.
    Az ösztöndíj célja, hogy jól képzett, a nemzet iránt elkötelezett, a magyar és a többségi állam szerinti szaknyelvet egyaránt ismerő, mindkét országban tapasztalatokat szerzett jogászokkal rendelkezzenek a külhoni közösségek.
    Az ösztöndíjat azon külhoni hallgatók nyerhetik el, akik szülőföldjükön jogi tanulmányokat végeznek és érdeklődnek a gazdasági jog iránt. A harminc ösztöndíjast év közben magyarországi ügyvédek folyamatosan segítik, tutorálják, a nyári gyakorlatukat pedig neves budapesti ügyvédi irodáknál töltik.