Auguszta napja van. | 2024.03.29

Izer Norbert: jól teljesít a ma egy éve bevezett online számla rendszer

2019-07-01 09:12:00

Az első év mérlege szerint olyan jól teljesít az online számla, hogy jövőre akár 10 százalék alatt lehet az adóelkerülés mértéke - tájékoztatta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.

    Az online számlázás nemcsak hogy valós időben kiszűri a csalárd cégeket, fiktív számlázókat, a gyanús céghálókat, hanem megteremti annak lehetőségét is, hogy az adóhivatal részlegesen kitöltse a vállalkozások áfabevallását is - összegezte Izer Norbert az egy éve bevezetett online számlázás első évének tapasztalatait. 
    Idén június 28-ig már mintegy 340 ezer vállalkozó regisztrált az online számla rendszerben, és több mint 46 millió számlát küldtek be - sorolta az adatokat. 
    Hozzátette: a beérkező számlák adatait a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az áfakiutalás előtti vizsgálatoktól kezdve a követelésfoglalásokon át a csalárd adózók ellenőrzéséig számos területen hasznosítja. 
    Az online számlázás bevezetése a bürokrácia-csökkentésben is jelentős előrelépést jelentett - hangsúlyozta Izer Norbert, hozzátéve, a számla kiállítójánál ugyanis kiváltotta a belföldi összesítő-jelentést. Sőt, a rendszer a tisztességes adózóknak is segít, hogy észre vegyék az apróbb könyvelési, bevallási hibákat, így azokat saját maguk is javíthatják, és partnereik adatszolgáltatásait is kontrollálhatják.
     A PM államtitkára emlékeztetett arra, hogy százmilliárdos bevételt hoztak eddig az utóbbi időszak feketegazdaság elleni intézkedései. A magyar megoldások jelentőségét pontosan mutatja, hogy több állam is tanulmányozta és át is vette a hazai online pénztárgép, illetve a közúti elektronikus ellenőrzés rendszerét. Az online számlázás pedig egy következő lépés volt a gazdaság fehérítése érdekében.
     Izer Norbert kiemelte: még az Európai Bizottság is elismerte, hogy szükség van az áfacsalás elleni magyar találmányokra. Magyarországon két év alatt több mint hét százalékponttal csökkent az adóelkerülés, sőt, már 2015-re csaknem fele akkora lett, mint a régió más országaiban. A bizottság tanulmánya szerint a hazai áfarés - azaz a költségvetésből kieső áfabevétel - 2012 és 2016 közt jelentősen, 22-ről 13 százalékra csökkent. 
    Az áfarés még tovább csökkenhet - szögezte le az államtitkár, hozzátéve, hogy amilyen jól teljesít az online számla, jövőre akár 10 százalék alatti lehet az adóelkerülés mértéke.