Auguszta napja van. | 2024.03.29

A melegfelvonulások "üzleti jellege" ellen is tüntettek New Yorkban

2019-06-30 17:50:00

Melegfelvonuláson tüntettek vasárnap New Yorkban, a protestálók egy része a melegfelvonulások üzleti jellegűvé válása miatt is kifejezte elégedetlenségét, a mozgalom "eredeti hagyományaira" emlékeztetve.  

    A megmozdulásokon több százezren, egyes információk szerint mintegy hárommillióan vettek részt, ennek keretében a Manhattan déli részén fekvő Greenwich Village-ben több tízezren vonultak fel "Visszaköveteljük a Gay Pride" táblákkal. Ők voltak azok, akik - elsőként a melegfelvonulások történetében - a megmozdulások elüzletiesedése és anyagi támogatói ellen tiltakoztak, mondván, hogy a mozgalom "radikális hagyományainak" megőrzésére volna szükség. 
    A vasárnapi tüntetéseket az LMBTQ közösség létrehozásának, az úgynevezett Stonewall eseményeknek az ötvenedik évfordulóján tartották. Fél évszázaddal ezelőtt a Greenwich Village-ben lévő Stonewall melegbárok előtt véres erőszakba torkollott a jogaikat követelő melegek és a rendőrség összecsapása. Ekkor született meg a melegjogokat követelők mozgalma, majd egy évvel ezt követően megtartották az első Gay Pride-felvonulást. 
    New Yorkban vasárnap nemcsak amerikaiak vonultak fel, hanem a világ minden részéből érkezők is. A melegmozgalom nyíltan vállalt támogatójaként ismert Bill de Blasio, a város polgármestere ugyanis - aki egyben a demokraták egyik elnökjelölt-aspiránsa is - "a világtörténelem legnagyobb büszke felvonulását" hirdette meg.         A megmozdulás idején New York utcáin megerősítették a rendőri jelenlétet. Az utcán egyenruhás és civil rendőrök járőröztek, a légtérben drónok és helikopterek vigyázták a rendet. 
    A melegmozgalom életre hívásának ötvenedik évfordulóján több más amerikai nagyvárosban is - köztük például San Franciscóban, Chicagóban vagy Seattle-ben - szintén melgefelvonulást tartottak. Chicagóban a város nemrégiben megválasztott, első nyíltan leszbikus polgármestere, Lori Lightfoot vezette a menetet.