Tivadar napja van. | 2024.04.20

Politológus: olyan uniós vezetőre van szükség, aki érti Közép-Kelet-Európa problémáit

2019-06-30 13:16:00

Az Európai Uniónak olyan vezetőre lenne szüksége, aki érti Közép-Kelet-Európa problémáit - mondta Galló Béla politológus az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.

    Közölte, térségünk problémáit évszázadokon keresztül nem értették a nyugatiak. 
    Galló Béla szerint Frans Timmermans bizottsági elnöki jelölése nem lenne jó a régiónak. A politológus Michel Barnier megválasztását tartaná a legjobb megoldásnak, mert ő egyrészt tagja az Európai Néppártnak, másrészt francia származású, így a franciákat is maga mögé állíthatná, valamint tapasztalt európai politikus.     
    Hangsúlyozta: ha nem néppárti elnökjelöltje lesz az Európai Bizottságnak, akkor azt az Európai Néppártnak a saját tagjai számára "nagyon meg kell magyaráznia".
    A politológus a műsorban a budapesti ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztásról szólva azt mondta: a magyar ellenzéki pártok egyetlen dologban értenek csak egyet: az "Orbán-fóbiában". Ez azonban szerinte nem elégséges feltétele egy sikeres ellenzéki politizálásnak. 
    Hozzátette, az előválasztással nagy tömegeket nem tudtak megszólítani az ellenzéki pártok, amelyek legnagyobb problémája, hogy "aszfaltpártok": a városokban és Budapesten erősek, vidéken azonban egyik sem tud jelentős erőt felmutatni.