Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kovács Zoltán: olyan jelölt fogadható el, aki azonosul Közép-Európa szempontjaival is

2019-06-29 15:10:27

A visegrádi négyek miniszterelnökei pénteki prágai egyeztetésükön megállapodtak, hogy csak olyan jelölteket tudnak elfogadni az Európai Unió (EU) vezetői pozícióira, akik megértik Közép-Európa problémáit is, képesek azonosulni a szempontjaival - közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

    Kovács Zoltán azt mondta: a kormányfők a vasárnapi EU-csúcs előtt megállapodtak a vezetők kiválasztásának elveiről és azokról a szempontokról, amelyeket képviselni fognak Brüsszelben.
    A V4-ek megerősítették egységüket, azokat az elvi alapokat, amelyekhez ragaszkodnak. Idetartozik a migráció megállítása, a nemzetek Európájának koncepciója, valamint hogy a keresztény kultúra az EU alapja - sorolta.
    Ebből kiindulva nem elfogadhatóak "az úgynevezett csúcsjelöltek", így sem Manfred Weber, sem Frans Timmermans nem számíthat a támogatásukra - hangoztatta az államtitkár.
    Úgy fogalmazott, hogy Manfred Weber Magyarországon kívül több más európai államot is megsértett, Frans Timmermans pedig "gyakorlatilag végighazudta a kampányt".
    A Die Welt című német lap azon értesülését, amely szerint a G20-csúcstalálkozón tartózkodó állam- és kormányfők pénteken arról állapodtak meg Oszakában, hogy nem Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje lesz az Európai Bizottság következő elnöke, Kovács Zoltán úgy kommentálta, hogy sajtóértesülésekkel mindig óvatosan bánnak.
    Egy másik kérdésre felelve az államtitkár azt hangoztatta, hogy ők már öt éve sem támogatták a csúcsjelölti rendszert, mivel szerintük nem tudja leképezni az európai emberek akaratát.
    Kovács Zoltán úgy vélekedett: mindenki érdeke az, hogy mielőbb döntés szülessen az EU vezetőiről.