Tivadar napja van. | 2024.04.20

A sikeres településfejlesztés a színvonalas infrastruktúra kialakításával kezdődik

2019-06-29 10:36:00

A sikeres településfejlesztés a színvonalas közlekedési infrastruktúra kialakításával kezdődik - mondta a közlekedéspolitikáért felelős államtitkár pénteken, a Zala megyei Kispáliban épült út átadásán.

    Mosóczi László kiemelte: a kormány számos, az önkormányzatokkal kötött megállapodáson alapuló lépéssel segíti a települések és vonzáskörzetük fejlődését. Több éve zajlik a megyei jogú városok és térségeik gazdasági lehetőségeit javító Modern Városok Program, idén pedig megkezdődött a falusi életminőség javítását, a vidék megtartó képességének fokozását középpontba helyező Magyar Falu Program. 
    Hozzátette, hogy a hazai közúthálózat korszerűsítése az ország minden részében - így Zala megyében is - elősegíti a helyi gazdaság élénkítését, a helyi életminőség növelését. 
    A térséget érintő közlekedési infrastruktúra fejlesztéséről elmondta: a Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő M76-os gyorsforgalmi út építése már elkezdődött. Az összeköttetés 45 kilométeres szakasza "okos útként" valósul meg, a járműipari tesztpályához kapcsolódva közúti tesztelési lehetőséget biztosít a hagyományos és önvezető járművek fejlesztői számára. Az M76-os gyorsforgalmi út Zalaegerszeg és Körmend közötti szakasza előkészítés alatt áll, és a kormány döntése alapján megkezdődött a Zalaegerszeg, Rédics és Lendva vasútvonal tervezése is - ismertette az államtitkár.
    Kitért arra is, hogy a Magyar Falu Program a falusi összekötő- és bekötőutak felújítását évente 50 milliárd forinttal támogatja. Zala megyében az első ütemben 7 útszakasz újul meg, összesen több mint 13 kilométeren. A második ütem előkészítésére és tervezésére 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre az idei költségvetésben. 
    A városok, falvak és községek jogos igényeinek valóra váltása elengedhetetlen ahhoz, hogy Magyarország 2030-ra az első öt európai ország közé lépjen előre, "ahol a legjobb élni, lakni, és dolgozni" - fogalmazott az államtitkár.   
    Horváth Zsuzsanna, Kispáli független polgármestere az MTI kérdésére elmondta: a falu külterületén 71 millió forint kormányzati támogatással 600 méteres útszakaszt újítottak fel. Hozzáfűzte, hogy az elmúlt években csak a kármentesítésre volt az önkormányzatnak fedezete, a nagyon rossz minőségű, töredezett útszakasznak megfelelő alapja sem volt.
    Vigh László, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) arról beszélt, hogy az útszakasz felújítása régi kérése volt a Kispáliban élő embereknek.