Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Dunán illegálisan átkelt bevándorlókat fogott el a román határrendészet

2019-06-27 16:45:00

A Dunán illegálisan átkelt kilenc török bevándorló és két román segítőjük elfogásáról számolt be csütörtökön a román határrendészet.

    A szerb-román folyami határszakaszon járőröző határrendészek szerda hajnalban, Svinita térségében vettek észre a Duna-parton két, az út mellett veszteglő, utasokkal teli gépkocsit. A járművek vezetői azonnal elhajtottak, de a határrendészek üldözőbe vették őket, majd berzeascai kollégáik segítségével megállították és őrizetbe vették a gyanús járművek vezetőit.
    A gépkocsikban addigra már csak a két román sofőr tartózkodott, de nyomkövető kutyák segítségével rövidesen felfedezték a Duna-parton azt a kilenc török állampolgárt, akiket - mint kihallgatásuk során elmondták - a két román gépkocsivezetőnek kellett volna fuvaronként 500 euróért Németországba szállítania.
    A török állampolgárok azt állították: Szerbiáig legálisan utaztak, onnan pedig egy szerb állampolgár csónakon juttatta át őket törvénytelenül a román partra. Elmondták: fejenként 6000 eurót ígértek az útjukat szervező embercsempészeknek azért, hogy Németországba juttassák őket.
    A török bevándorlók ellen tiltott határátlépésért, román segítőik ellen pedig embercsempészésért kezdeményezett büntető eljárást a román határrendészet.