Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kórházak diagnosztikai egységei újulnak meg csaknem 10 milliárdos fejlesztéssel

2019-06-27 12:48:58

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 9,81 milliárdos programja keretében országszerte megújulnak a kórházak patológiai osztályai, valamint korszerű felszereléseket kapnak az intézmények - mondta el a program szakmai vezetője csütörtökön a győri kórház fejlesztésének átadásán.

    Takács Szabolcs kifejtette, 37 patológiai osztályra a szövettani vizsgálatok berendezéseit szerzik be, nyolc megyei kórházban csőpostarendszert alakítanak ki, és befejeződött 43 patológiai osztályon a bonctermek és kegyeleti helyiségek felújítása.
    Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy a kormány a 2014 és 2020 közötti időszakban 160 milliárd forintot fordít az egészségügy fejlesztésére.
    Az összegből 85 milliárd forintot az infrastrukúra korszerűsítésére használnak fel, a fennmaradó részt a humán terület körülményeinek javítására használják.
    Tamás László János főigazgató elmondta, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház új csőpostarendszerének és felújított patológiai osztályának fejlesztése 350 millió forintba került, a költségekből 50 millió forintot a kórház állt.
    A fejlesztés az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Diagnosztikai és orvosi laboratóriumi hálózat infrastrukturális feltételeinek javítása elnevezésű projekt keretében valósult meg.
    A szövettani vizsgálatokhoz szükséges korszerű patológiai berendezések a terápia alapját képező diagnózis minőségét javítják. A csőposta a különböző osztályok és a központi laboratórium között teremt összeköttetést, az anyagok gyors, gazdaságos és megbízható szállítására nyújt optimális logisztikai megoldást.
    A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban összesen 1500 ágy található, ebből 1089 férőhelyen aktív ellátás folyik. A kórházban évente 38 ezer műtétet végeznek, 65 ezer fekvőbeteget látnak el és a járóbeteg ellátás keretében 1,3 millió orvos-beteg találkozóra kerül sor.
    Az intézményben 2300 ember dolgozik, közülük 400 orvos és 1600 szakdolgozó. Az intézménynek másfél éve nincs adóssága, a 2018-as költségvetési főösszege 22,5 milliárd forint volt.