Gedeon napja van. | 2024.03.28

V4-belügyminiszterek: a migrációt a kibocsátó országokban kell kezelni

2019-06-21 15:25:58

A migrációs problémát alapvetően azokban az országokban kell kezelni, ahonnan a migránsok származnak - jelentette ki pénteken a szlovák belügyminiszter a négy visegrádi ország belügyi tárcavezetőjének tanácskozása után Pozsonyban.

    Denisa Saková szerint a visegrádi miniszterek egyetértettek abban is, hogy a migránsok újraelosztására irányuló kísérleteket továbbra is határozottan el kell utasítani.
    "Azt állítjuk, hogy a migrációs problémát a migránsokat kibocsátó országokban, valamint a tranzitországokban kell kezelni, és nem a migráció következményeivel kell foglalkozni. A kötelező újraelosztást elutasítjuk" - mondta Saková újságíróknak sajtótájékoztatón. 
    Magyarországot a tanácskozáson Pintér Sándor belügyminiszter képviselte.
    A négy közép-európai ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - támogatják a szabad mozgást biztosító schengeni övezet fenntartását és külső határainak védelmét - írja a TASR közszolgálati szlovák hírügynökség. 
    "Kiderült, hogy a migránsok kötelező újraelosztásának modellje nem működőképes. A migrációt a külső (schengeni) határokon kell megoldani" - vélekedett Jakub Kulhának, a cseh belügyminiszter helyettese. Július elsejétől Szlovákiától Csehország veszi át a visegrádi csoport soros elnöki tisztségét.
    Kulhánek szerint a cseh elnökség éve alatt Prága belügyi téren kiemelt figyelmet kíván fordítani a migrációs problémákra, a biztonságra, a számítógépes bűnözésre és a kábítószer-használat ellenes küzdelemre. Szerinte a V4 mindent megtesz annak érdekében, hogy hatékonyabbá váljék a schengeni külső határok védelme.