Emma napja van. | 2024.04.19

2020 júniusára elkészül a Magyar Szent Család tematikus zarándokút

2019-06-21 08:51:00

Új látogatóközpont, turisztikai fejlesztések, zarándokház építése is szerepel a Magyar Szent Család tematikus zarándokút projektben, amely a tervek szerint 2020 júniusára készül el.

    A székesfehérvári önkormányzat közleménye idézte Spányi Antal megyéspüspököt, aki szerint a 2017-ben elnyert másfélmilliárd forintos támogatásból megvalósuló fejlesztések révén Székesfehérvár és Bodajk a Magyar Szent Család tisztelőinek zarándokhelyévé válhat. Hozzátette: a tematikus út innovatív eszközökkel járul hozzá a keresztény magyar zarándoklatok bölcsőjének megismeréséhez, emellett a család szerepének fontosságát hirdeti.
    Törő Gábor (Fidesz) országgyűlési képviselő tájékoztatása szerint a 2014-2020-as uniós pályázati ciklusban országosan mintegy 300 milliárd forint jut kulturális fejlesztésekre. Örömét fejezte ki, hogy a zarándokhelyek, kegyhelyek, templomok, egyházi épületek fejlesztésével a magyar keresztény kultúrát, a nemzeti identitást erősítik.
    Cser-Palkovics András Székesfehérvár fideszes polgármestere szerint a jelentős, 1,5 milliárd forintos költségvetés mellett a projektben kiemelkedő a szellemi tartalom. Reméli, hogy a fejlesztések befejezését követően olyan turisták érkeznek majd a térségbe, akik nem néhány órát, hanem több napot töltenek el a városban és környékén.
    A projekt három települést és hét helyszínt érint. A fő helyszín a Székesfehérvári Egyházmegye látogatóközpont és kiállítótér új épülete, a projektben szintén érintett a Püspöki Palota, ahol látogató-útvonal és bemutatótér kialakítását tervezik. További állomás Székesfehérváron az egykori ferences rendház, ahol komplex turisztikai fejlesztésre, valamint a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, ahol akadálymentesítésre kerül sor.
    Bodajkon a Segítő Szűz Mária-kegytemplomot interaktív eszközökkel szerelik fel, valamint kialakítják a Szent Imre Zarándokházat. Vértessomlón a Sarlós Boldogasszony-templom mellett Magyar Szent Család mesetér épül.
    A helyszínek nagy többségén a tervezett fejlesztések megvalósítása már folyamatban van.