Auguszta napja van. | 2024.03.29

Tusk: nincs megállapodás a tisztújításról, jövő héten újabb találkozó lesz

2019-06-21 08:14:00

Nem sikerült megállapodni az európai uniós intézmények elnöki tisztségeinek betöltéséről a tagállami vezetők brüsszeli csúcsértekezletén, ezért jövő vasárnap újabb találkozót tartanak - jelentette be az Európai Tanács elnöke csütörtök éjszaka.

    Donald Tusk arról számolt be, hogy az egyeztetésen nem sorakozott fel a többség az Európai Bizottság elnöki tisztségére jelöltek egyike mögött sem. Mint közölte, a megüresedő uniós vezetői posztokról egyfajta "csomagban" kell megegyezni, amely tükrözi a közösség sokszínűségét.
    Hozzátette, a június 30-i rendkívüli EU-csúcsig folytatódnak a megbeszélések, nemcsak a tagállamok között, hanem az európai parlamenti frakciókkal is.
    Hangsúlyozta, hogy túl korai lenne még találgatásokba bocsátkoznia a lehetséges nevekről.
    Azzal kapcsolatban, hogy néhány ország ellenállása miatt végül nem született egyhangú megállapodás a 2050-es európai uniós klímasemlegességi célkitűzésről, Tusk elmondta? jó oka van azt hinni, hogy ebben változás lesz, ugyanis egyetlen tagállam sem zárta ki a pozitív döntés lehetőségét a következő hónapokban.
    A közös sajtótájékoztatón Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke tréfálkozva kijelentette: bizonyos örömmel, elégedettséggel és boldogsággal tölti el, hogy úgy tűnik, nem egyszerű őt pótolni.
    Kiemelte emellett, meg van róla győződve, hogy még nem írható le az úgynevezett csúcsjelölti rendszer.
    Jüri Ratas észt kormányfő aláhúzta, hogy egyetlen csúcsjelöltet sem vetettek még el, hivatalosan egyelőre továbbra is mind versenyben vannak.
    Sajtójelentések szerint Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia államfő és több más európai kollégájuk közvetlenül a G20-as országcsoport jövő hét végi oszakai csúcstalálkozójáról fog Brüsszelbe repülni.