Auguszta napja van. | 2024.03.29

ET-biztos: nagyobb felelősséget kell vállalni a migránsok megmentéséért és jogaik védelméért

2019-06-18 15:40:00

Az Európa Tanács tagállamainak nagyobb felelősséget kell vállalniuk a migránsok tengeri mentéséért és jogaik védelméért, ugyanis számos európai ország olyan törvényeket fogadott el és olyan intézkedéseket hozott, amelyek ellentétesek az emberi jogi kötelezettségekkel - jelentette ki a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa kedden.

    Dunja Mijatovic nyilatkozatában aláhúzta, az európai államok a Földközi-tengeren jelentkező migráció esetében túlságosan arra összpontosítanak, hogy megakadályozzák a menekültek és a migránsok számára az európai partok elérését, és túl kevés figyelmet fordítanak a humanitárius és emberi jogi szempontokra. Ez a megközelítés tragikus következményekkel jár - írta.
    "Míg az államoknak joguk van a határok ellenőrzésére és a biztonság szavatolására, kötelességük az emberi jogi és menekültügyi törvényekben foglalt jogok hatékony védelme" - fogalmazott.
    Mivel a meghozott szabályozások véleménye szerint ellentétesek a hatékony mentési műveletek biztosítását, valamint a civil szervezetekkel való együttműködést, a partra segítettek elhelyezését, ellátását és védelmét célzó emberi jogi kötelezettségekkel, az emberi jogi biztos ajánlásokat fogalmazott meg azzal a céllal, hogy a tagállamok megfelelő egyensúlyt találjanak jogszabályaik és a jogi követelmények között.
    Arra szólította fel a tagállamokat, hogy fokozzák a mentési műveletek hatékonyságát. Biztosítsák az együttműködést a mentést segítő civil szervezetekkel. Esetükben kerüljék a megbélyegzést, és hagyjanak fel munkájuk megnehezítésével. Segítsék az emberi jogok érvényesülését az Európa Tanácshoz nem tartozó országokkal való együttműködésük során, valamint biztosítsanak hozzáférhető, biztonságos és legális útvonalakat az Európába igyekvők számára.
    Mijatovic elítélte, hogy az Európai Unió és egyes tagországai a határok ellenőrzését az emberi jogokat figyelmen kívül hagyó országokra bízzák, mások a humanitárius segítségnyújtás elmaradása által okozott űrt betöltő civil szervezeteket "zaklatják" intézkedéseikkel.
    Az emberi jogok védelmének érvényesülnie kell mind a szárazföldön, mind a tengeren érkező menekültek, menedékkérők és bevándorlók esetében bármifajta politikai nehézség és bizonytalanság ellenére - tette hozzá az emberi jogi biztos.