Auguszta napja van. | 2024.03.29

Átadták az Év Gyerekkönyve díjakat

2019-06-14 17:14:00

Átadták pénteken az Év Gyerekkönyve díjakat: idén Rofusz Kinga, Keresztesi József, Holló Kati, Todero Anna, Zágoni Balázs, Kiss Judit Ágnes, Papp Dóra, Farkas Róbert, Miklya Zsolt és Kürti Andrea gyerek- és ifjúsági irodalmi alkotásait, illetve tevékenységét díjazták az Ünnepi Könyvhéten.

    A szervezők MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum negyedik alkalommal adta át az Év Gyerekkönyve elismerést öt kategóriában, független szakmai zsűri döntése alapján. 
    A 2018-ban megjelent kötetek szerzői közül az év gyerekkönyvírója 12 év alatti kategóriában Keresztesi József lett a Csücsök avagy a nagy pudinghajsza című könyvével, a 12 év feletti kategória elismerését pedig Zágoni Balázs vehette át A gömb című kötetéért.
    Az év illusztrátora Holló Kati lett, aki Rigó Kata Azt mondták, válnak című könyvét illusztrálta, az év fordítójának Todero Annát választották Elisabetta Gnone Olga, a papírlány című könyvének magyarra ültetéséért, az év leginnovatívabb könyve pedig Rofusz Kinga Otthon című munkája lett.
    A zsűriben Kaposi Dorka művészettörténész, Jeney Zoltán író, műfordító, Mészáros Márton irodalomtörténész, Návai Péter pedagógus és Simon Krisztina könyvtáros foglalt helyet, az elnök idén is Péterfy Gergely író volt.
    Idén a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum és a Könyvtárostanárok Egyesülete fővárosi és vidéki iskolák bevonásával szervezte meg a diákokból álló zsűrit, akik arról döntöttek, melyik tavaly megjelent könyveket találták a legjobbnak. A zsűrizésben részt vevő iskolák könyvtárpedagógusai különböző módszerek segítségével dolgozták fel a különböző kategóriákban jelölt gyerek- és ifjúsági könyveket. 
    A Diákzsűri az év gyerekkönyvírójának Kiss Judit Ágnest (Babaróka ajándéka) és Papp Dórát (Bolyongó) választotta, az év illusztrátorának Farkas Róbertet (Első könyvem a fénysebességről), az év leginnovatívabb könyvéért járó díjat pedig ők is Rofusz Kingának (Otthon) ítélték oda.
    A HUBBY az elmúlt évek gyakorlatát folytatva különdíjakat is osztott a gyerek- és ifjúsági irodalomban kifejtett fontos tevékenységért azoknak, akik hosszú ideje alkotnak egyenletes és magas színvonalon, és ezzel párhuzamosan kiemelkedő kezdeményezésekben vesznek részt. A szerzői díjat Miklya Zsolt, az illusztrátorit Kürti Andrea kapta idén.