Gedeon napja van. | 2024.03.28

Soltész: elengedhetetlen a felelős gondolkodás

2019-06-12 16:45:00

A világ megdöbbentő kettősséget mutat, ami egyebek mellett az óriási gazdagságban és az ezzel párhuzamosan tapasztalható nyomorban ölt testet - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán  Tihanyban. Soltész Miklós a vallásközi konferencián azt is hangsúlyozta, hogy a világméretű problémák és a szélsőségek csak felelős gondolkodással orvosolhatóak. 

    Az államtitkár a "Közös gondolkodás a jövőnkről - felelősségünk táguló körei" témakörben rendezett tanácskozáson rámutatott, bár az emberiség úgy érzi, hogy minden tudás birtokában van, mégsem tudunk mit kezdeni az egyik legnagyobb kihívást jelentő problémával, a természet pusztulásával.
    Szavai szerint az orvostudománynak óriási eredményei vannak, ezzel szemben megdöbbentő, hogy évi 50 millió abortuszt végeznek el az orvosok, és egyre több országban bevezették az aktív eutanáziát.
    Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az emberiség számára a felelős gondolkodás és cselekvés, valamint a józan iránymutatás jelenthet kiutat. Nagy kérdés, hogy képesek leszünk-e csökkenteni a szegények számát, kiállni minden életért, felvállalni hitünket, tenni az üldözöttekért - fűzte hozzá.
    Soltész Miklós örvendetesnek nevezte, hogy 2010 óta 30 százalékkal csökkent az abortuszok száma, ugyanakkor sajnálatos - tette hozzá -, hogy így is 28 ezer műtétet végeznek el.
    Soltész Miklós szólt az állam és az egyház formálódó kapcsolatáról is, jó példaként említve az egyházi iskolák számának növekedését.
    Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Bencés Apátság perjele felidézte, hogy az 5. alkalommal megrendezett konferencia az emberek egymás iránti felelősségének kérdését feszegeti, ezen kívül olyan kérdésekre keres választ, hogy ki az ember, mi az ember.
    Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke azt hangsúlyozta, hogy az emberi életet a maga teljességében kell szemlélni. Rámutatott arra, hogy az individualista szemlélet megrontja az emberek világhoz és egymáshoz fűződő kapcsolatát. A globalizáció nyitottságot feltételez, a legtöbb ember ezzel szemben individuális beállítottságú.
    Közölte: fontos lenne a közösségi felelősség, bár ennek mélységét általában nem élik meg az emberek, csupán "érdekfelelősség" alakul ki. Mi, emberek az Isten felé tartozunk felelősséggel, ez adja a jövő iránti felelősség alapját. Ezzel szemben az emberiség alapproblémája az önzés és az, hogy képtelenek vagyunk az összefogásra - fogalmazott.
    Veres András azt mondta, törekedni kell arra, hogy az ember megértse: a világegyetem összetartozik, vagyis minden mindennel összefügg. Ezen kívül alaposabb természettudományos ismeretek oktatására lenne szükség, valamint a világ teremtett voltának hangsúlyozására.
    Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke arról szólt, hogy a keresztény ember a döntéseit a szentírás alapján mérlegeli, a bűn ellen szabad lelkiismerettel harcol, táplálja az emberi szabadságszeretetet, szót emel a keresztényüldözés ellen.
    Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke az egyház felelősségéről beszélt, kiemelve, hogy az ember, Isten mellett társalkotó, aki felelősséggel tartozik a rá bízott javakért. Nem elég az egyháznak felelősséget vállalni a közösségért, úgy kell annak működnie, hogy a hívek is felelősek legyenek az egyházért - jegyezte meg.
    Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke arról beszélt, ahhoz, hogy felelősen tudjunk gondolkodni, számolni kell a jövő eseményeivel. A felelős életvitel csak közösségi szinten bontakozhat ki - fűzte hozzá.
    A csütörtökön délután záruló konferencia kerekasztal-beszélgetésekkel, plenáris előadásokkal folytatódik.