Tivadar napja van. | 2024.04.20

Fidesz-frakció: egyedül Gyurcsányék akarták beszántani az MTA-t és a hazai kutatásokat

2019-06-12 15:21:16

A Fidesz-frakció szerint "egyedül Gyurcsányék akarták beszántani" a Magyar Tudományos Akadémiát (MTA) és a hazai kutatásokat.

    A nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportja az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben Arató Gergely sajtótájékoztatójára reagált. A Demokratikus Koalíció (DK) frakcióvezető-helyettese az MTA-t érintő törvényjavaslatot az akadémiai kutatóintézeteket "lenyúló" javaslatnak ítélte, ezért a DK annak visszavonását követeli.
    A közlemény szerint a Gyurcsány-kormány gazdasági minisztere 2006-ban azt mondta, hogy "az MTA-nak azon területeit, amelyek nem szolgálják közvetlenül a versenyképességet, a földdel kell egyenlővé tenni".
    Hangsúlyozták, a Fidesz támogatja a kormány terveit. Több hazai kutatás kell, méghozzá olyan kutatások, találmányok, szabadalmak, amelyek kézzelfoghatóan szolgálják a magyar gazdaságot és társadalmat. Ehhez "a jelenlegi, nem hatékony intézményrendszert és finanszírozást" meg kell változtatni - írták.
    Hozzátették, a szervezeti átalakítások mellett azt is támogatják, hogy a jövő évi költségvetésben 32 milliárddal több jusson kut