Gedeon napja van. | 2024.03.28

Biztosítási alkuszok: a külföldre utazók fele nem köt biztosítást

2019-06-12 14:10:00

A külföldre utazók fele nem köt biztosítást, pedig az akkor is hasznos, ha már rendelkeznek európai egészségbiztosítási kártyával (ekk) - mondta a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) elnökségi tagja az M1 aktuális csatornán szerdán. 

    Molnár László hozzátette: ha egy külföldre utazó csak EU-s egészségbiztosítási kártyával rendelkezik, akkor csak állami intézményeknél jogosult ellátásra, és egyes országokban az ellátás 10-20 százalékos önrész kifizetésével is jár, ami több ezer eurót is jelenthet. 
    Nem mellékes, hogy az ekk-tól eltérően az utasbiztosítás felelősséget vállal a poggyászkárokra és a beteg esetleges szállítására, valamint a bajba került utasoknak 24 órás telefonos asszisztenciát is nyújt - fűzte hozzá. 
    Mint elmondta, a legfrissebb statisztikák szerint a külföldre utazók 20 százaléka az indulás előtti utolsó napokra hagyja biztosítása megkötését. 
    Ez rossz tendencia, hiszen az utasbiztosítás nemcsak szükséges, de az utazási célpont és a tervezett program alapján célszerű "testre szabottan" megkötni azt - hangsúlyozta Molnár László.