Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szakértő: bevándorlási pontrendszert alakítana ki Amerika

2019-06-12 11:23:00

Valószínűleg az Ausztráliáéhoz hasonló, számos kritériumot figyelembe vevő bevándorlási pontrendszer kialakítására készül Donald Trump amerikai elnök - mondta Magyarics Tamás Amerika-szakértő az M1 aktuális csatornán szerdán. 

    Kérdéses, hogy ez a rendszer az Egyesült Államokban beválna-e, hiszen egy szigeten sokkal könnyebb betartatni egy ilyen szabályozást, mint egy olyan területen, amelynek több ezer kilométeres közös határa van Mexikóval - tette hozzá. 
    A pontrendszer fő kritériumai várhatóan a nyelvtudás és a végzettség lesznek, különös tekintettel a hiányszakmákra - vélekedett.
    Emlékeztetett: nemrég az amerikai elnök a mexikói termékeket sújtó, amerikai büntetővámok kilátásba helyezésével elérte, hogy a mexikói vezetők több ezer katonát és rendőrt vezényeljenek déli határaikhoz. Ettől függetlenül a migráció még mindig probléma a területen, csak 2019 első pár hónapjában 100-120 ezer illegális bevándorló érkezett az Egyesült Államokba - fűzte hozzá.
    A szakértő kitért arra is, hogy az Amerikában elkezdett kitoloncolások hatása gazdasági szempontból még kérdéses, hiszen 10-11 millió illegális bevándorló él az országban. Ők főleg olyan munkakörökben dolgoznak, amelyeket az amerikaiak nem szívesen vállalnak el. Az összes illegális bevándorló kitoloncolásával a mezőgazdasági- és szolgáltató szektor körülbelül 20-25 százaléka elveszne Amerikában egy felmérés szerint - magyarázta Magyarics Tamás.