Auguszta napja van. | 2024.03.29

"Pünkösd előtti, pápa utáni" hangulat a hegynyeregben

2019-06-08 13:13:00

A pünkösd előtti várakozás hangulatában gyülekeztek a hagyományos búcsúra érkező zarándokok Csíksomlyón a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben, amely még a múlt szombati pápai mise jegyeit viseli magán. 

    A zarándoklat szervezői meghagyták a helyszínen az ívelt tetőt, amelyet ideiglenesen szereltek fel a pápai misére a hármashalom oltár elé, a megnagyobbított ledeszkázott tér fölé. A máskor füves, gyepes területen most a múlt heti sártenger megszáradt tájképe emlékeztet a pápai misére. A zarándokoknak ezúttal az erős napsütés okoz inkább nehézséget, bár akadnak, akik az időjárás előrejelzés alapján ezúttal is gumicsizmával érkeztek a búcsú helyszínére. 
    Az oltár mellé ezúttal a csíksomlyói Mária-kegyszobor másolata került ki. 
    Júniusban már másodszor telik meg zarándokokkal a hegynyereg. A mise helyszínére megérkezett Áder János köztársasági elnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Mindketten részt vettek az egy héttel ezelőtti pápai misén is. 
    Az idei búcsús mise szónoka Pál József-Csaba, a tavaly beiktatott temesvári megyés püspök lesz. A zarándoklat mottójául az "Íme az Úr szolgálóleánya" bibliai idézetet választották. 
    A misét közép-európai idő szerint 11 óra 30 perctől a Duna televízió közvetíti.