Gedeon napja van. | 2024.03.28

Koncerttel ünnepli pályafutása 30. évfordulóját Rost Andrea szoprán

2019-06-08 11:30:00

Koncerttel ünnepli pályafutásának 30., a milánói Scala-beli debütálásának 25. évfordulóját Rost Andrea szoprán december 22-én a Budapest Kongresszusi Központban.

    A hangversenyen az elmúlt három évtized nagy szerepeiből szólal meg válogatás Gildától Toscáig a Miskolci Nemzeti Színház Zenekara kíséretében, Káli Gábor vezényletével és Sándor Csaba operaénekes közreműködésével - közölték a szervezők az MTI-vel.
    Rost Andrea a Zeneakadémián Bende Zsolt növendéke volt, karrierje 1989-ben indult, amikor főiskolásként elénekelte Júlia szerepét Gounod Rómeó és Júlia című operájában a Magyar Állami Operaházban. Ugyanebben az évben első helyezést ért el az Európában legrangosabbként jegyzett Mirjam Helin Nemzetközi Énekversenyen, 1991-ben a Wiener Staatsoper magánénekese lett, 1994-ben hívta meg Riccardo Muti a milánói Scalába a Rigoletto bemutatójára. Gilda szerepében olyan nemzetközi sikert aratott, hogy a Scala visszatérő vendége lett.
    Három évtizedes pályafutása alatt fellépett a világ szinte valamennyi jelentős operaszínpadán, beleértve a New York-i Metropolitant, a párizsi Opéra Bastille-t, a londoni Királyi Operát, a chicagói Lyric Operát, a madridi Teatro Realt, a Sao Pauló-i, a San Franciscó-i és Los Angeles-i Operát, a washingtoni Nemzeti Operát. Ünnepelték a Salzburgi Ünnepi Játékokon és a leghíresebb koncerttermekben - a londoni Wigmore Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a zürichi Tonhalléban, a New York-i Carnegie Hallban - is. Dolgozott mások mellett Sir George Soltival, Nikolaus Harnoncourt-ral, Claudio Abbadóval, Riccardo Mutival, partnere volt Plácido Domingónak, Roberto Alagnának, Renato Brusonnak és Leo Nuccinak. 
    Repertoárja felöleli a legjelentősebb Mozart-, Donizetti-, Verdi-, Puccini- és Gounod-szopránszerepeket, de kiválóan énekel Richard Straussot és Bartókot is.