Gedeon napja van. | 2024.03.28

A tenger alatt használható lézeres berendezést építenek magyar vállalkozások 

2019-06-08 10:50:00

A tenger alatt futó csővezetékek melegítésére használható lézeres berendezést építenek magyar vállalkozások, a 722 millió forintból megvalósuló fejlesztéshez 495 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott a Nabuv Kereskedelmi Kft. és az Advanced Network Technologies Kft. (ANT Kft.)

    A konzorciumban dolgozó vállalkozások olyan lézeres berendezést akarnak kialakítani, amelynek segítségével elhárítható a tengerekben található kőolajvezetékek fagyás miatti dugulása a csővezeték megbontása nélkül. A tengerek mélyebb rétegeiben elhelyezett vezetékek gyakran befagynak, a fagyást ebben az esetben a vezetékekben képződő metán hidrátok okozzák. A termelő olajvállalatok számára létfontosságú a probléma megoldása, ugyanis a hidrátok okozta fagyás miatt elakad a vezetékekben a kőolaj áramlása. 
    A magyar vállalkozások által fejlesztendő berendezést a tervek szerint   egy mini tengeralattjáróra erősítenék, és így juttatnák el a csővezeték azon részéhez, ahol a fagyást észlelték. A lézer működése közben fokozatosan felmelegíti a csővezeték érintett szakaszát, így külső beavatkozás nélkül szünteti meg a problémát. Ezáltal nem kell attól tartani, hogy a fagyás megszüntetése közben a vezeték megbontása miatt kőolaj juthat a tengerbe.
    A lézer, amelyet felhasználnak majd a projekt kivitelezésénél már elkészült, most építik azt az eszközt, amely alkalmas lesz ennek a lézernek a tárolására. A lézert Máltán már tesztelték körülbelül 50 méter mélyen a víz alatt, és a tesztek sikeresek voltak. 
    A lézeres berendezés prototípusa várhatóan idén ősszel készül el, egy tenger alatti csővezetékekkel foglalkozó ausztrál vállalat pedig már jelezte, hogy szeretné kipróbálni a magyar fejlesztők találmányát. 
    A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Nabuv Kft. nettó árbevétele a 2018-as üzleti évben 2,03 milliárd forint volt, ami 339,79 millió forinttal haladta meg a cég 2017-es árbevételét. A vállalat adózás után 110,55 millió forint nyereséggel zárt tavaly, 2017-ben pedig 83,05 millió forint nyereségre tett szert. Az ANT Kft. nettó árbevétele a 2018-as üzleti évben 409,38 millió forint volt, 2017-ben viszont meghaladta a 781 millió forintot. A cég adózás után 26,61 millió forint nyereséggel zárt, hasonlóan teljesített 2017-ben is, akkor adózott eredménye 26,82 millió forint volt.