Gedeon napja van. | 2024.03.28

Hamis befektetési ígéretekkel franciákat becsapó nemzetközi bűnszervezetet leplezett le a rendőrség

2019-06-08 10:35:00

Különösen nagy kárt okozó csalás, bűnszervezetben való részvétel, pénzmosás és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) egy nemzetközi bűnszervezet tagjai ellen, akik hamis befektetési ígéretekkel Franciaországban csapták be áldozataikat - közölte az ORFK Kommunikációs Szolgálata szombat reggel a police.hu oldalon.

    Az ismeretlen tettesként kezelt elkövetők magas hozamú kriptovaluta-, illetve megújuló energiára épülő befektetést kínáltak Franciaországban. A sértettek befizették a pénzt, de cserébe nem kaptak semmit. 
    Az okozott kár nagysága közel 250 millió forint.
    A nyomozás megállapította, hogy a bűnözők hamis dokumentumok felhasználásával magyarországi pénzintézeteknél számlákat nyitottak, és gazdasági társaságokat alapítottak, majd a csalásból befolyó pénzeket külföldi bankszámlákra utalták tovább.
    A magyar nyomozók a francia csendőrséggel és más külföldi társszervekkel közreműködve térképezték fel a Franciaországot, Magyarországot, Lengyelországot és Izraelt érintő bűnszervezetet, és azt tervezik, hogy nemzetközi nyomozócsoportot alakítanak. 
    Június 5-én és 6-án a francia csendőrség nyomozóival közösen több magyar ingatlanban tartottak házkutatást - derül ki a közleményből.